2019-04-03 11:13:06

Держпраці про обмеження щодо сумісництва та суміщення

Як роз’яснює головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Управління Держпраці у Хмельницькій області Тетяна Гаєвська, обмеження щодо сумісництва та суміщення поширюється виключно на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (пункт 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції»).

2019-04-03 09:26:34

Прикарпатцям заборгували 23,2 мільйони зарплатні

Станом на 1 березня 2019р. заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ, організацій області становила 23,2 млн грн, що складає 1,5% фонду оплати праці, нарахованого за лютий 2019 р.

У порівнянні з 1 лютого 2019 р. борг із виплати заробітної плати зменшився на 187,5 тис.грн, або на 0,8%. Упродовж лютого погашено заборгованість у Надвірнянському (у сумі 171,7 тис.грн) та Тлумацькому (64,1 тис.грн) районах. Зменшення заборгованості відбулося у м.Івано-Франківську (на 214,2 тис.грн), Косівському (на 101,7 тис.грн), Снятинському (на 19,4 тис.грн) та Городенківському (на 0,9 тис.грн) районах. Водночас збільшилась сума боргу у Тисменицькому (на 297 тис.грн) та Рогатинському (на 10 тис.грн) районах, м.Бурштині (77,5 тис.грн). У м.Калуші сума заборгованості залишилась на рівні 1 лютого 2019 р. і складала 703,1 тис.грн, інформує головне управління статистики.

2019-04-02 12:18:54

Продовжується трансформація системи охорони здоров’я в Україні

Розповідаємо про електронні рецепти та нові правила отримання первинної медичної допомоги.

ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА «ДОСТУПНІ ЛІКИ»

З 1 квітня пацієнти, які користуються урядовою програмою «Доступні ліки», почнуть отримувати ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та бронхіальної астми за електронним рецептом. Отримати електронний рецепт можна лише у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у пацієнта підписана декларація. У разі, якщо ви ще не обрали свого лікаря, декларацію можна підписати під час найближчого візиту до лікаря і одразу ж отримати електронний рецепт за програмою «Доступні ліки».

2019-04-01 15:15:31

ПРО ПРАЦІВНИКІВ, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВИМ МЕДИЧНИМ ОГЛЯДАМ

 На засіданні виконкому  обласної тристоронньої соціально-економічної ради обговорено питання «Про порядок визначення категорій та погодження списків працівників, які підлягають обов’язковим медичним оглядам».

Як на практиці зараз вирішується це питання, чому воно важливе для  певної категорії працівників, ми попросили прокоментувати Ольгу Кроленко, експерта з умов праці Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України.

2019-04-01 10:36:38

IV. У Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 10088 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо оплати праці працівників підприємств, установ, організацій», яким пропонується визначити джерела коштів на оплату праці для усіх юридичних осіб,

 

 

Цей законопроект спрямований на впорядкування оплати праці працівників госпрозрахункових підприємств та юридичних осіб, заснованих на державній та комунальній власності. Пропонується:

1. Визначити джерела коштів на оплату праці для усіх юридичних осіб, які використовують найману працю.

2019-04-01 10:29:21

III. Мінсоцполітики пропонує визначити ознаки трудових відносин, за наявності яких із фізособами-підприємцями повинні будуть укладати трудові договори, а не цивільно-правові.

 

Пропонується визначити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та ознаки наявності трудових відносин, встановити принцип презумпції наявності трудових відносин; визначити у Кодексі законів про працю правонаступництво у трудових відносинах, процедуру інформування працівників та їхніх представників про дату та причини такого правонаступництва. 

2019-04-01 10:20:20

II. Мінсоцполітики оприлюднило законопроект щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці

 

Проект Закону спрямований на вдосконалення законодавства щодо порядку визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП №131.

Які зміни передбачені законопроектом?

2019-04-01 10:16:34

I. Мінсоцполітики доопрацювало проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права працівників на своєчасну виплату заробітної плати»

 

Так, зазначеним законопроектом пропонується запровадити посилення захисту прав працівників у разі порушення строків виплати заробітної плати, зокрема, шляхом:

2019-04-01 10:13:14

ПРО ЗМІНИ В НОРМАТИВНО - ПРАВОВИХ АКТАХ ТА БОРГИ ІЗ ЗАРПЛАТ

28 березня 2019 року відбулося засідання виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради ОТСЕР). На порядку денному було питання про порядок визначення категорій та погодження списків працівників, які підлягають обов’язковим медичним оглядам. З цього питання доповіла Оксана Острижнюк - головний державний інспектор відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці в Івано-Франківській області. Вона визначила основні критерії для формування переліків працівників підприємств для проходження медичних оглядів, а також зупинилася на персональній відповідальності керівників підприємств за ухилення від організації проведення медичних оглядів працівників.

2019-03-27 10:35:20

ВИБОРИ. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ

Яка передбачена відповідальність за порушення на виборах? Як змінити місце голосування?Які документи потрібні для зміни місця голосування?
Консультує Міністр юстиції Павло Петренко

Доброго дня! Я - переселенець з нині окупованої території у Луганській області, хочу взяти участь у виборах Президента України, які відбудуться в неділю. Поясніть будь-ласка, чи маю я право брати участь у голосуванні і що для цього потрібно?
Микола Саєнко.