2019-02-26 11:49:54

НА ТРИСТОРОННІЙ ОСНОВІ

Низку суспільно резонансних питань обговорено цими днями на засіданні виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради за участі представників всіх сторін соціального діалогу – влади, профспілок та роботодавців.   Серед головних питань порядку денного засідання були наступні –

Звернення Голови Ради Івано-Франківської обласної організації підприємців, роботодавців та орендарів Стефанишина Р.С. щодо вжиття заходів до упередження отруєння людей чадним газом  ( доповідала Світлана Шуляр – начальник відділу політики зайнятості населення, охорони та умов праці управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації);

2019-02-26 09:22:24

Про нюанси законодавчих нововведень щодо перерахунку пенсій з 1 березня 2019 року

1. Кому буде проведена індексація пенсій і на яку величину? Індексація пенсій запроваджена реформою 2017 року, якою внесено зміни до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції з 11.10.2017) і передбачено щорічне проведення перерахунку пенсій шляхом збільшення показника середньої зарплати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

2019-02-21 09:39:36

У 2019 році планують осучаснити «лікарняні»

Сьогодні у листках непрацездатності («лікарняних») є поля, у яких може зазначатися діагноз, але лише на прохання пацієнта. У всіх інших випадках ці поля не заповнюються. Водночас досі в обов’язковому порядку вказується назва і місце знаходження медзакладу, що підтверджуються штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».
2019-02-21 09:25:21

МОНЕТИЗАЦІЯ СУБСИДІЙ

За рішенням Уряду в березні поточного року субсидіанти (пільговики) отримають “живі гроші” для розрахунків за комунальні послуги.
Правила призначення допомоги в оплаті комунальних платежів є незмінними, змінюється тільки алгоритм її виплати. Всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за квітневі комунальні платежі.
2019-02-21 09:13:32

ПРАВО НА ЗДОРОВ’Я. Григорій Осовий: «Профспілки постійно опікуються такими важливими питаннями, як охорона здоров’я наших громадян та забезпечення гідних умов праці і гідної її оплати для працівників цієї галузі»

 

 

20 лютого Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий за дорученням Президії ФПУ та від імені ФПУ підписав протокол про приєднання до Меморандуму про співробітництво колективних членів Координаційної ради Платформи Національної стратегії охорони здоров'я України.

Це відбулось під час засідання Координаційної ради, що проходила під головуванням президента УСПП, Голови ООРУ Анатолія Кінаха. Профспілковий лідер дав високу оцінку Меморандуму та діяльності КР Платформи, проінформував про участь профспілок у цієї важливої справі, запропонував низку конкретних ефективних заходів по реалізації стратегії охорони здоров'я в Україні.

2019-02-20 09:16:51

ЗАЯВА ФПУ З НАГОДИ ДНЯ СОЦІАЛЬНОЇ СПРАВЕДЛИВОСТІ

Щорічно 20 лютого відзначається Всесвітній День соціальної справедливості, запроваджений в Україні 2011 року, за ініціативи Федерації профспілок України.

Відзначаючи цей день, міжнародне співтовариство і держави-члени ООН зобов'язуються активізувати свої зусилля задля подолання бідності, забезпечення повної зайнятості, гендерної рівності та доступу до соціального благополуччя і справедливості для всіх.

2019-02-18 14:48:16

Ми на 100 відсотків з вами!

Безперечну та всебічну солідарність з діяльністю українських профспілок висловили члени моніторингової місії найбільших профспілкових об’єднань Європи, що перебували в Києві 13-14 лютого ц.р.- Ми на 100 відсотків з вами у вашій боротьбі і підтримуємо наших українських колег, - підкреслив голова Чесько-Моравської конфедерації профспілок Джозеф Стредула у ході прес-конференції за підсумками роботи місії, що відбулась 14 лютого в «Укрінформі». - Ми чуємо інформацію про утиски прав профспілок в Україні, що є абсолютно неприпустимим в будь-якій європейській країні, де поважають права людей, - наголосив він.

2019-02-14 12:10:26

До уваги роботодаців

ЗНОВУ ЗАПРАЦЮВАЛА ЄДИНА В ОБЛАСТІ ЛАБОРАТОРІЯ ЕКСПЕРТИЗИ УМОВ ПРАЦІ

І, як повідомила її завідувач Алла   Колодій,  з часу внесення лабораторії до Реєстру  Держпраці України, як такої, що має право на проведення гігієнічних досліджень факторів виробничого середовища і трудового процесу під номером 79 від 29 грудня 2018 року,  вже укладено 39 угод на проведення робіт та  проатестовано 84 робочих місця на восьми підприємствах області. Як результат проведеної роботи -  68-и працівникам цих підприємств відновлено право на доплату до тарифної ставки, 48-и працівникам - на додаткову відпустку, 3-ом працівникам на безкоштовне отримання молока.

2019-02-13 14:47:42

«Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні»

З 4-6 лютого 2019 року у Києві відбувся тренінг для юристів профспілок України щодо виконання міжнародних трудових стандартів та їх наглядового механізму, який проводиться в рамках проекту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» за підтримки уряду Данії.

 Від Івано-Франківщини  в навчанні взяли участь юрист, заступник голови Ради профспілок області Уляна Гураль та голова обласної організації профспілки працівників нафтогазпрому Тетяна Сульженко. Ось що розповіла для газети  п.У.Гураль.

2019-02-13 09:03:05

СЬОГОДНІ ТА ЗАВТРА, В КИЄВІ,,, ЧОМУ УКРАЇНЦІ МАСОВО МІГРУЮТЬ?

Виходячи з пріоритетів, які стоять перед Європейським Союзом, у Києві 13–14 лютого 2019 року перебуватиме моніторингова місія Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) та Панєвропейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (ПЄРР).

Серед членів місії – керівники національних профоб’єднань сусідніх держав: Польщі, Словаччини, Чеської Республіки та інших країн, де працюють українські мігранти.