2016-02-29 09:08:36

Профспілки пропонують новий формат діалогу

25 лютого 2016 року за ініціативою Голови ФПУ Григорія Осового відбулась його робоча зустріч з Головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом.
У ході зустрічі профспілковий лідер поінформував, що під час з’їздів та звітно-виборних конференцій, які наразі проходять в профспілкових організаціях, висловлюються критичні зауваження на адресу органів влади у зв’язку з поширенням безробіття, падінням реальних доходів населення, несвоєчасною виплатою запалати, ціновою і тарифною політикою, а також відсутністю конструктивного соціального діалогу, який завжди виступає фактором стабілізації ситуації у суспільстві.

2016-02-25 09:29:37

З громадською радою – рахуватимуться

За підсумками зустрічі голови Івано-Франківської ОДА Олега Гончарука з представниками громадської ради при облдержадміністрації підписано окреме доручення голови.

Зокрема, заступнику голови ОДА  І.Пасічняку, керівнику апарату ОДА В.Крецулу, структурним підрозділам - належить організувати взаємодію з громадською радою, забезпечити періодичні виступи керівників структурних підрозділів на засіданнях ГР з інформуванням про роботу відповідних підрозділів ОДА, участь у підготовці матеріалів, які належать до їх компетенції. Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю (В.Артим), господарському управлінню (В.Кланіца) ОДА доручено налагодити інформаційну підтримку та технічне забезпечення роботи громадської ради, висвітлення роботи на офіційному веб-сайті ОДА. Керівник апарату ОДА В.Крецул разом з департаментом інформаційної діяльності (В.Артим) за дорученням уповноважені узагальнювати інформацію щодо співпраці ОДА та громадської ради і подавати її керівництву ОДА щоквартально до 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

2016-02-25 08:51:56

ВЛАДА НЕ ХОЧЕ СТУДЕНТСЬКИХ ПРОФСПІЛОК

В сучасних складних політичних та соціально-економічних умовах значно зростає роль профспілок як найбільш ефективного представника законних прав та інтересів працюючої людини, який неухильно відстоює принципи соціальної справедливості, відповідальності влади та роботодавців перед працівниками. Тому сьогодні на професійні спілки та їх актив покладають свої сподівання та очікування вирішення найактуальніших та гострих проблем мільйони членів профспілок, простих громадян України. Про це говорили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулось 24 лютого у приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.
Цей захід проходив рівно за місць до VІI з’їзду Федерації профспілок України, якій відбудеться 24 березня 2016 року. Тому й зрозуміло, що більшість питань було пов’язано саме з проведенням профспілкового форуму та тих рішень, які будуть на ньому прийматися.

2016-02-23 15:19:26

«ТАКОГО КРИЧУЩОГО БЕЗЗАКОННЯ ЩЕ НЕ БУЛО»

Напередодні дня соціальної справедливості, який щорічно відзначають в Україні 20 лютого, в управлінні праці Департаменту соціальної політики Івано=Франківської облдержадміністрації проведено розширене засідання постійно діючої робочої групи обласної тристоронньої соціально-економічної ради: представників від влади, профспілок та роботодавців. Виступи учасників діалогу, зокрема В.Уєвича, першого заступника голови Ради профспілок області, Я.Ульванської, заступника директора Департаменту соціальної політики, начальника управління праці ОДА, Н.Гушпіт, голови обласної організації профспілки держслужбовців, В.Скригунця, директора виконавчого апарату обласного об’єднання організації роботодавців, О.Жишото, начальника управління соціальної допомоги Департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради,  констатували, що триває масштабний наступ влади та приватного бізнесу на трудові права людей найманої праці. Кількість робочих місць катастрофічно скорочується. Триває падіння реальної заробітної плати, відбувається значне скорочення соціальних прав працівників, гарантованих Конституцією України. І  все це в умовах невпинного зростання цін на товари і послуги при девальвації гривні. Як наслідок - катастрофічне зниження рівня життя працюючого населення та їх сімей, приреченість людей  на злиденність. Держава знову переклала тягар війни на працюючих людей: зупинено компенсацію роботодавцеві коштів зарплати, яка повинна зберігатися за працівником, який призваний в АТО.Роль тристоронньої робочої групи, роль профспілок, як зазначили учасники зустрічі,  полягає у тому, щоб привернути увагу влади та суспільства до того, яким є стан забезпечення соціальної справедливості (читай несправедливості) в країні і що треба робити, щоб змінити ситуацію на краще. Більш розлого власне соціальний погляд на реалії життя в області та державі зокрема -  у тезах з виступу на засіданні Ярослави Ульванської:

2016-02-22 11:15:21

У фокусі уваги – легалізація зарплати

У складній економічній ситуації, коли в нашому краю спостерігається тенденція до скорочення працюючих застрахованих осіб, органи Фонду особливу увагу приділяють легалізації зайнятості та заробітної плати. У співпраці з фіскальними органами торік в області виявлено понад дві тисячі нелегальних працівників. Їх легалізація дозволила залучити до бюджету Пенсійного фонду єдиного внеску на суму більш як мільйон гривень на місяць.

2016-02-22 09:16:35

Заява ФПУ з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

Прагнення до справедливості завжди було одним із головних орієнтирів соціального прогресу.
П’ятий рік поспіль 20 лютого в Україні відзначається День соціальної справедливості, запроваджений за ініціативою ФПУ Указом Президента в 2011 році. Революція Гідності та боротьба за свободу України створили нову українську ідею – ідею гідності, свободи і справедливого майбутнього.

2016-02-18 15:20:57

ДО НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ

З В Е Р Н Е Н Н Я Сторін соціального діалогу Івано-Франківської області про підтримку змін до Кодексу законів про працю, ініційованих Федерацією роботодавців України (законопроект № 4006) щодо визначення джерел фінансування гарантій мобілі­зо­ва­ним працівникам

Як відомо, у грудні 2015 року Верховна Рада повністю ліквідувала зобо­в’язання держави компенсувати середню заробітну плату мобілізованим працівникам. Як результат, з урахуванням прийнятих законодавчих змін з  1 січня 2016 року роботодавець має сплачувати у повному обсязі зарплату + ЄСВ за мобілізованого працівника. При цьому, роботодавці також зму­шені найняти на незайняте місце мобілізованого іншого працівника та нав­чити його, і, відповідно, несуть не менше, ніж подвійне навантаження по вит­ратах на робочу силу. За попередніми підрахунками експектів ФРУ, витрати роботодавців на зарплату збільшаться не менше, ніж на 2 млрд.грн., а з урахуванням норм ст. 7 Закону України “Про збір та сплату єдиного внеску на за­гальнообов’язкове державне соціальне страхування” роботодавці будуть змушені сплатити з них єдиний внесок ще майже на пів мільярда гривень. Тим самим, в цілому, у 2016 році роботодавці мають додатково витратити не менше ніж 2,5 млрд. гривень.

2016-02-18 15:12:33

З В Е Р Н Е Н Н Я Сторін соціального діалогу Івано-Франківської області з нагоди відзначення Всесвітнього дня соціальної справедливості

20 лютого щорічно в Україні відзначається Всесвітній день соціальної справедливості. Цей день в умовах економічної кризи загострив існуючі та очікувані соціальні проблеми. Особливе занепокоєння викликає зростаюча соціальна нерівність в суспільстві. Здійснюється надмірне збагачення олігархічної верхівки країни за рахунок різкого погіршення умов існування більшості співвітчизників. За останній час доходи населення скоротилися в 5 разів. Штучне замороження зарплат, пенсій відбувається одночасно з ростом інфляції, яка в 2015 році в країні перевищила 40 відсотків. Різко зростають ціни на продовольство, енергоносії, комунальні послуги.Недолуга політика Уряду, Національного банку України призвели до катастрофічного зниження рівня життя людей найманої праці, поглиблення бідності серед молоді, багатодітних сімей, пенсіонерів, що є прямим порушенням Конституції України.Відсутність прозорості у діяльності державних органів влади, ігнорування соціального діалогу з профспілками і роботодавцями в умовах суспільно-політичної нестабільності трагічно позначилося на долі населення країни.Розуміємо, що Україна перебуває сьогодні в стані військового конфлікту на Сході, але перекладати увесь тягар кризи виключно на плечі громадян неприпустимо.Вирішення проблем країни не може здійснюватись за рахунок “витрушування кишень” вчителів, працівників охорони здоров’я, соціальної сфери, культури, державних службовців найнижчої ланки, рядових виробничників, пенсіонерів.В зв’язку з цим звертаємося до Президента, Уряду та Верховної Ради України:

2016-02-18 14:57:55

"ПРО НЕСПРАВЕДЛИВІСТЬ" НАПЕРЕДОДНІ ДНЯ СПРАВЕДЛИВОСТІ

З метою привернення уваги суспільства, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення питань соціальної справедливості та більш активного впровадження в життя заходів, спрямованих на її реалізацію як на державному, так і на місцевому рівнях, щорічно 20 лютого відзначається Всесвітній день соціальної справедливості.

З цієї нагоди 17.02.2016 року в управлінні праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації проведено розширене засідання постійно діючої робочої групи обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

2016-02-18 09:57:05

ФАЛЬСТАРТ, або СТРАЙКУВАТИ ЧИ НІ? ХТО ЗА НАС ВИРІШУЄ?

29 січня 2016 року, наступного дня після засідання Ради профспілок Івано-Франківської області, де більшість профактивістів Прикарпаття  заявила про готовність брати участь в запланованих акціях протесту і на Всеукраїнському, і на місцевому рівнях, приурочених до дня соціальної справедливості 20 лютого, відбулося засідання президії Федерації Профспілок України  в Києві, в якій взяв участь голова Ради профспілок області І.Басюк. Серед інших головних для профспілчан питань, звичайно ж першочерговим  було питання підготовки до оголошеної Всеукраїнської акції протесту у вигляді страйку.  Однак, ошелешила зібрана ФПУ інформація «Про результати опитування членських організацій щодо Всеукраїнської профспілкової  акції до Дня соціальної справедливості», яка і вирішила долю питання на цьому етапі.