2015-02-27 09:46:19

Одні - багаті, інші -"крайні"

Підвищення енергетичної безпеки держави в умовах нерівноправних стосунків споживачів з постачальниками тепла, газу, води, електроенергії має забезпечуватися не за рахунок підвищення цін (тарифів) для зубожілих споживачів, а шляхом забезпечення відкритості, прозорості державної політики встановлення цін і тарифів на соціально важливі товари та послуги, їх економічної обґрунтованості, запровадження дієвого контролю із залученням громадськості до процесу надання цих послуг населенню монополістами, усунення зловживань у сфері паливно-енергетичного комплексу, належного ефективного упереджуючого захисту вразливих прошарків населення.

2015-02-27 09:36:50

Сергій Кондрюк: «Український працівник має бути повноцінним громадянином, який своєю працею забезпечує себе і свою сім’ю»

Лави безробітних в Україні за останній час поповнило 1млн. 100 тисяч осіб. Про це заявив на прес-конференції в прес-центрі інформаційно-аналітичної агенції «Главком» перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він підкреслив, що безробіття в країні зростає через падіння платоспроможного попиту населення.

2015-02-27 09:29:18

Прожитковий мінімум українців втричі нижчий за визначений ООН рівень злиденності

За наполяганням СПО об’єднань профспілок та на виконання вимог чинної Генеральної угоди розпочато переговори Сторін соціального діалогу щодо перегляду розміру мінімальної заробітної плати у 2015 році.
У ході обговорення зазначалося, що станом на сьогодні державна гарантія – мінімальна заробітна плата на 400 гривень є меншою за фактичний прожитковий мінімум (в цінах січня 2015 року – 1611 грн.) і ледь перевищує 43 $ в місяць, що втричі нижче визначеного ООН рівня злиденності у 5 доларів США на день.

2015-02-24 12:01:37

Надто далеко влада від народу

У Всесвітній день соціальної справедливості , який співпадає з річницею Революції гідності в Україні, відбулося засідання робочої групи Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Розглянуто аспекти соціально-економічної ситуації в Україні та дії сторін соціального діалогу  щодо розв’язання особливо проблемних зараз в області соціальних питань, особливо ж, що стосуються збереження трудових ресурсів, недопущення безпідставних скорочень працівників, захисту прав працюючих. Окрема розмова  велася також про добровольців, які чомусь не мають статусу учасників АТО, переселенців  та підтримку волонтерського руху тощо.

2015-02-19 15:46:19

ЗАЯВА з нагоди Дня соціальної справедливості

20 лютого в Україні відзначається День соціальної справедливості, запроваджений Указом Президента України від 4 листопада 2011 року № 1021 з ініціативи ФПУ. Ця дата вибрана не випадково, адже саме в цей день за підтримкою Організації Об’єднаних Націй, починаючи з 2009 року, відзначається Всесвітній день соціальної справедливості.

2015-02-19 15:43:12

Комітетські слухання з проблем дитячого оздоровлення

18 лютого ц.р. відбулися слухання в комітеті Верховної Ради України з питань сім ї, молодіжної політики та спорту на тему «Забезпечення функціонування закладів оздоровлення та відпочинку дітей за нових законодавчих умов» за участю представників органів центральної влади та місцевого самоврядування, а також Федерації профспілок України.

2015-02-18 12:58:03

20 лютого. Рік розстрілів на Майдані. Вічна пам’ять, і вічна Слава. Каїн нині зоветься … Путіним

Ще рік тому ми жили в інакшому світі, з інакшими бажаннями, помислами, і, навіть – цінностями. Слово – мир - було банальним. Нині ж - є учасниками і свідками величних та водночас трагічних подій, які кардинально змінили державу, світ, й безперечно, свідомість українців (але, на жаль, - не їх еліт). На рівні генів заговорив одвічний імператив наших борців і подвижників: «Бог і Україна». З ненавистю москаль ці гени вкотре душить; рідні еліти – бояться їх, заговорюють, торгують ними.

З розп’яттям Небесної Сотні на Майдані сколихнувся всенародний рух до великого очищення від усього, що прогнило, що не має правди і волі, що гнобить гідність людини, що розділило покоління тих, хто, за інерцією совка, мовчав, терпів, пристосовувався, прислужував, продавався. Здорове пагіння прагне бути вільним, щасливим, витребуваним, сучасним, і природньо росте з національного коріння.

2015-02-18 12:54:32

Тут в кожного заняття до душі

У вересні 2013 року освітяни обласного центру одержали приміщення Будинку вчителя по вулиці Чорновола, 25. Зусиллями небайдужих людей та освітянської громадськості це приміщення було відремонтоване, а його кімнати умебльовані та належно оформлені. Тепер вони наповнилися звуками музики і співом, радістю зустрічей неординарних особистостей.

2015-02-18 12:50:01

Ритуальні танці навколо Феміди

У 2011-2012 роках газета «Надра і праця» чимало матеріалів присвятила висвітленню першого (і поки що єдиного) в пострадянській історії нафтогазової профспілки Прикарпаття випадку примусового звільнення кількох працівників без згоди профкому. Це мало місце в НГВУ «Долинанафтогаз» ПАТ «Укрнафта» (начальник Гой М.Д.).

Все відбувалося за сценарієм банального «лохотрону». Контрольно-ревізійне управління товариства виявило чималі фінансові порушення та нестачі. В якості «стрілочників» було обрано працівників, які свого часу, щоб отримати чи то «утриматись» на роботі, змушені були підписати «липові» договори про матеріальну відповідальність.

2015-02-17 11:44:15

Захист трудових прав членів профспілки - конституційне право профспілок

Про це  особливо наголошувалося у звітній доповіді профкому та виступах на звітно-виборних зборах первинної профспілкової організації Тисменицького районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників державних установ. Голова профкому Роман Мохняк детально проаналізував діяльність виборного органу профорганізації по соціально-економічному захисту працівників, співпраці з цих питань з адміністрацією центру, органами влади району та районним  комітетом профспілки. За ініціативою галузевої профспілки як області, так і України працівники центру взяли участь в  акції протесту перед Кабінетом Міністрів України, Міністерством соціальної політики у зв’язку з ліквідацією з 1 травня минулого року  служби фахівців із соціальної роботи, посади яких нещодавно запроваджені в Україні відповідно до світових стандартів у структурі районних, міських центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. У результаті спільних дій керівництва області, району, органів місцевого самоврядування та профорганізації вдалося перевести на часткове фінансування  цієї служби за рахунок місцевого бюджету і забезпечити роботою значну частину соціальних працівників.