2015-01-21 13:08:49

Профспілки: що робити в сучасних умовах?

Соціально-економічний захист прав та інтересів працівників був та залишається головним пріоритетом для Федерації профспілок України та її членських організацій. Сучасні складні політичні та економічні умови, в яких разом з усім суспільством вимушені працювати профспілки, вимагають від них нових, більш ефективних та продуктивних підходів та рішень. На цьому наголошувалось під час наради керівників всеукраїнських профспілок, Київської міської та Київської обласної рад профспілок за участю керівництва Федерації профспілок України. Вів засідання Голова ФПУ Григорій Осовий.
Безумовно, головним питанням, яке було обговорено учасниками наради, стало питання про ситуацію в Україні із забезпеченням конституційних та трудових прав наших співгромадян і ролі профспілок у цьому важливому для людини праці процесі.

2015-01-21 13:02:43

Все починається з лідера

 Відбулися звітно-виборні збори в Івано-Франківському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій.Збори проходили у діловій атмосфері; в них взяли участь всі члени профспілки. Про проведену роботу за звітний період  (2010 – 2015 роки) прозвітувала  профорганізатор Ярослава Надворняк.

2015-01-19 12:39:24

Звернення МКП та ЄКП до Президента України, Прем’єр Міністра України, Голови Верховної Ради України

Звернення МКП та ЄКП до Президента України, Прем’єр Міністра України, Голови Верховної Ради України Президенту України п. Петру Порошенку
Київ, Україна

Брюссель, 12 січня 2015 року Про підтримку МКП та ЄКП  соціального діалогу в Україні

Шановний пане Президенте!

2015-01-19 12:29:49

За неоформлених працівників передбачено штраф у 36 тис. гривень!

Набрала чинності нова норма Кодексу законів про працю України щодо відповідальності роботодавців за використання найманої праці без юридичного оформлення, а також виплату зарплати «у конвертах». Відповідні зміни до законодавства ще 28 грудня прийняла Верховна Рада ( закон № 77-VIII).Зокрема, відтепер юридичні та фізичні особи-підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі:

2015-01-19 09:44:08

Буде звільнений кожен п’ятий держслужбовець

Держслужбовців можуть відправити у відпустку без збереження зарплати на необмежений термін. До держслужбовців, які перебувають у відпустці без збереження зарплати, не застосовуються обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності. 1 січня 2015 набув чинності  Закон № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», Прикінцевими положеннями якого врегульовані питання праці держслужбовців і їх чисельність.Керівникам органів виконавчої влади та інших державних органів доручено скоротити чисельність співробітників на 20%, тобто, буде звільнений кожен п’ятий держслужбовець. Скорочення не торкнеться органів, що беруть участь в АТО, здійсненні заходів щодо забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на охоронювані військовослужбовцями об’єкти, звільнення цих об’єктів у разі захоплення або спроби насильницького заволодіння зброєю, військовою технікою. Також керівникам  надано право з метою економії бюджетних коштів без згоди та попередження працівників:

2015-01-19 09:39:28

Зміни в призначенні пенсії у 2015 році

З 1 січня 2015 року набули чинності зміни до статей 36, 37 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо обчислення пенсії у разі втрати годувальника.Відтепер членам сімей військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які загинули (померли) при виконанні обов'язків військової служби (службових обов'язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, пенсія у зв'язку з втратою годувальника призначається в розмірі 70 % грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї (до 01.01.2015 пенсію призначали у розмірі по 40 % на кожного утриманця).

2015-01-15 11:14:37

З чим у рік новий?

Голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мирослав Габорак: «ПРОТИСТОЯННЯ  З  ВЛАДОЮ ТРИВАЄ: ЗДОБУТКИ, ПРОБЛЕМИ»

-Минулий рік був для всіх нас надзвичайно суперечливим. Відрадно, що Революція Гідності відкрила нашій країні шлях до європейського розвитку, дала надію на побудову справді демократичної і правової держави. З іншого боку платимо за це надзвичайно високу ціну – з нами біль і сльози за загиблими на Майдані незалежності та під час антитерористичної операції на Сході України. Зазнала втрат і наша профспілка. Серед загиблих – колишній студент Прикарпатського університету ім.В.Стефаника Роман Гурик та вчитель Видинівської середньої школи Снятинського району Роман Беца. Світла пам'ять про цих героїв, захисників Вітчизни зберігається в серцях освітян.        

       Цей період поставив також чимало гострих соціальних проблем перед профспілковими працівниками та профактивом галузі. Адже протягом року Кабінет Міністрів України чотири рази робив спроби знизити рівень оплати праці, соціальний захист освітян. Профспілкам довелося протистояти антисоціальним діям Уряду. Для цього проводилися різноманітні заходи, включно до масових акцій протесту, як на Всеукраїнському, так і на регіональному рівнях.  

2015-01-15 10:42:23

Який він, новий Трудовий Кодекс?

Працівник може працювати й «за трьох» - за одну плату. Роль профспілок слабшає, зате роботодавець значно тягне «ковдру» на себе

Більше десяти років  проходило  громадське обговорення та робота сторін соціального діалогу над проектом  Трудового Кодексу України, який  вже був  направлений на друге читання   у 2013 році. Федерація профспілок України та її членські організації зробили чимало для того, щоб норми проекту не погіршували  існуючі  права людини праці та роль профспілок.

 Однак, 11.11. 2014 року  робочою групою  Мінсоцполітики  розроблено та  зареєстровано вже новий  проект Трудового Кодексу України.

2015-01-15 10:34:29

Які зміни у бюджеті?

Згідно з законом «Про Державний бюджет України на 2015 рік», наступного року доходи мають становити 475.2 млрд грн, а видатки 527,2 млрд грн. Граничний  дефіцит бюджету 63,7 млрд грн. Ці кошти планують зібрати, в тому числі, і за рахунок цілого ряду нововведень і змін у податковому законодавстві.

З 1 січня 2015 року буде зменшено ставку єдиного соціального внеску з 41% до 16,4%. Але лише за умови, якщо зарплата на підприємстві більше 3-х мінімальних зарплат. Якщо зарплата становить, наприклад, дві мінімальні зарплати, то ставка єдиного соціального внескузалишається на рівні від 34,8% до 38,11% залежно від категорії.

2015-01-15 09:38:58

Знижено поріг для оподаткування пенсій

Законом від 28.12.14 р. № 71-VIII передбачено зниження порогу для оподаткування пенсій з 10 тисяч грн. до 3 розмірів мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2015 році це 3654 грн.
Оподаткуванню підлягає виключно сума перевищення, а не сума всієї пенсії. Наприклад, якщо пенсія складає 4000 грн., то 3654 грн. не оподатковуються, а залишкова сума перевищення оподатковуються ставкою 15 %.
В нашій країні тільки 3,3 % пенсіонерів мають пенсію, яка перевищує 3 мінімальних заробітних плати. Всі інші пенсіонери не мають такої пенсії, яка б підпадала під базу оподаткування ПДФО.

Закон від 28.12.14 р. № 71-VІІІ набув чинності з 01.01.15 р. ("Голос України" від 31.12.14 р. № 254, спецвипуск).