Домашня / Інформаційний вісник

2019-04-10 14:21:09

ОХОРОНА ТА БЕЗПЕКА ПРАЦІ: НОВІ ВИКЛИКИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ

10 квітня під головуванням заступника директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації – начальника управління праці департаменту Я.Ульванської відбулася розширена нарада з представниками структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних установ та організацій щодо запобігання виробничого травматизму в області. Зокрема, в нараді взяли участь начальник виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області І.Якимів та начальник відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду В.Соф’як, перший заступник начальника управління Держпраці в області Р.Мазур, заступник голови - виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців В.Скригунець, голова Ради профспілок області І.Басюк.

Головний меседж виступу п. Я. Ульванської – необхідність координації діяльності місцевих органів виконавчої влади щодо вирішення дуже складних і невідкладних завдань, які є зараз в питаннях охорони праці.   «Потрібно запроваджувати нові принципи управління безпекою праці та охороною здоров’я працівників на роботі, враховуючи тенденції, які маємо в питаннях зайнятості населення, в темпах розвитку технологій. Мають бути напрацьовані та узгоджені на всіх рівнях сучасні принципи та підходи, які можуть і мають запобігти виробничим ризикам. Також  слід пропонувати дієві заохочення для роботодавців щодо вигоди створення ними безпечних і здорових умов праці. І, найперше, самі працівники мають бути навченими розуміти і уникати тих ризиків та професійних небезпек, які є на конкретному робочому місці», - зазначила п.Ульванська.

2019-04-10 14:10:10

Стан виробничого травматизму в області за 2018 рік та проведення профілактичної роботи Фондом по запобіганню виробничого травматизму

 

Із виступу ВАсиля СОф'яка, начальника відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в ІВано-Франківській області -  на нараді з керівниками структурних підрозділів ОДА з питань запобігання виробничого травматизму -10 квітня 2019 року

Займатися профілактикою виробничого травматизму і профзахворювань необхідно щодня. Однак, часто роботодавці звертають увагу на умови праці лише після того, як з їхніми працівниками стається біда.

Впродовж  2018 року  управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано - Франківській області отримало 131 повідомлення про нещасні випадки, внаслідок яких потерпіло 143 особи, з них – 41 зі смертельним наслідком або випадків смерті на роботі. Повідомлень про професійні захворювання не було.

2019-04-09 15:59:19

АКТУАЛЬНО. Ціни та зарплати: що нас чекає найближчого часу?

Країна живе виборами. Дебати, аналізи, відеоролики. Але після 21 квітня – дня другого туру виборів Голови держави – все ми повернемося  з виборів в «нормальне життя». Зрозуміло, що людей зараз, а після 21 квітня ще більш буде цікавити довічне питання – як жити далі? А ще: що буде з цінами, курсом валют, зарплатами та пенсіями? Скажемо одразу: Федерація профспілок України, її членські організації постійно – незалежно від виборів, урядів, що змінюються, - опікуються цими питаннями, виступають з ініціативами, пропозиціями щодо підвищення ефективності та якості соціально-економічного захисту людини праці. Але профспілковим організаціям, всім членам профспілок, треба, як кажуть, тримати руку на пульсі, не тільки вивчати та аналізувати ситуацію в соціальної та економічної сфері, але й прогнозувати подальший розвиток подій. Так що ж нам прогнозують експерти?

2019-04-08 11:32:58

« Охорона праці на роботі майбутнього» - девіз Всесвітнього дня ОП 2019р.

За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і від близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Кожен день в світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 осіб, в рік - від 2 до 2,3 мільйона осіб.

2019-04-08 10:15:44

ФПУ ІНФОРМУЄ

 Про конфліктогенну ситуацію в Україні за 2018 рік

2019-04-08 10:05:19

МОЗ України регулюватиме ціни на ліки з Нацпереліку

Таке рішення ухвалив Кабінет міністрів України  3 квітня. Міністерство охорони здоров’я з 1 липня встановлюватиме граничні ціни для лікарських засобів, що найчастіше приймають українці.

ЩО ЦЕ ДАСТЬ

Національний перелік основних лікарських засобів, за яким першою чергою закуповують препарати лікарні, складається з 427 препаратів з доведеною ефективністю. Близько 60 з них - популярні ліки, якими найчастіше користуються українці. У грошовому вимірі вони становлять близько 80% від загального обсягу закупівель в регіонах. Запровадження державного регулювання цін на популярні препарати, за попередніми підрахунками допоможе заощадити близько 214 млн грн. За ці кошти медзаклади зможуть купити більше потрібних ліків з Нацпереліку. Від цього виграють пацієнти - вони отримають ще більше безоплатних ліків під час лікування в стаціонарі.

2019-04-08 09:47:49

З ПРИЄМНОЮ МІСІЄЮ до колег-профспілчан

Колективний договір департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації визнано кращим за підсумками роботи у 2018 році

4 квітня до департаменту соціальної політики Івано-Франківської облдержадміністрації завітала голова обласного комітету профспілки працівників державних установ Ніна Гушпіт. Цього дня вона виконала приємну місію: привітала колектив та вручила Диплом  переможця обласного конкурсу “Кращий колективний договір за підсумками роботи у 2018 році”.

Підставою для цього почесного визнання та отримання Диплому є Постанова президії Івано-Франківського обкому профспілки працівників державних установ за підсумками роботи за минулий рік.

Адміністрація та  колектив департаменту висловили  щиру вдячність голові обкому за нагороду, за співпрацю, зазначивши, що Департамент завжди відчуває підтримку, опіку та добре слово з боку  обкому профспілки працівників державних установ. Побажали гості подальших плідних результатів праці у соціально-економічному захисті працівників.

 

2019-04-06 20:59:16

ЗНОВУ РЕЙДЕРСТВО

Тривають спроби рейдерських захоплень санаторіїв, що належать ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця». На цей раз інцидент стався з санаторієм «Жовтень», розташованим в Конча-Заспі під Києвом. Тут колишній головний лікар зробив спробу рейдерського захоплення закладу «Укрпрофоздоровниці» шляхом перереєстрації. Про це заявили учасники прес-конференції, що відбулась 4 квітня в інформаційному агентстві «Інтерфакс – Україна».

2019-04-04 15:34:06

Голова ФПУ Григорій Осовий виступив з доповіддю про дотримання прав профспілок

VII засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, що відбувається у м. Львів, 4 квітня розпочалось із доповіді про права профспілок та працівників в Україні з огляду на зобов'язання нашої держави в Угоді про асоціацію.

 Серед питань, обговорених у виступах доповідачів з української та європейської сторін були питання не лише щодо боротьби з бідністю, дисбалансів на ринку праці, що породжують тренди трудової міграції, - особлива увага була приділена питанням соціального діалогу, колективно-договірному законодавству, проблемі протиправного привласнення державними органами майнових об'єктів профспілок, необхідних їм для здійснення статутних повноважень тощо.

2019-04-04 14:17:43

Григорій Осовий бере участь у засіданні УCПГС Україна - ЄС

3 квітня у м. Львів розпочалось засідання Платформи Громадянського суспільства Україна - ЄС, органу створеного відповідно до ст. 469-470 Угоди про асоціацію.

Цього разу зібрання представників громадянського суспільства України і Європейського союзу присвячено висвітленню таких основних тем: про права профспілок та працівників, а також про продовольчу безпеку.