2017-04-12 14:46:13

Попередження травматизму – справа державної ваги

Травматизм на виробництві є важливою, але недостатньо усвідомленою проблемою нашого суспільства, для розв’язання якої потрібні систематичні та всебічні зусилля. Щороку в Україні на виробництві гинуть близько 400 осіб і 5 тисяч травмується, зокрема більш ніж одна тисяча жінок. До того ж, у статистиці виробничого травматизму не враховано осіб, які працювали за цивільно-правовими угодами, оскільки ці показники потрапляють у категорію випадків, не пов’язаних з виробництвом. Уніфікація національних систем реєстрації й повідомлення даних про безпеку та гігієну праці дасть змогу зосередити спільні зусилля на виконання завдань, визначених у стратегії ООН.

До відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в м. Івано-Франківську за 2016 рік надійшло 50 повідомлень про нещасні випадки на підприємствах, установах та організаціях, з них 11 – зі смертельним наслідком та один груповий нещасний випадок.

Згідно чинного законодавства травмованим на виробництві, членам сімей загиблих надається Фондом відповідні відшкодування, здійснюється реабілітація постраждалих.

Одним із першочергових завдань залишається профілактика травматизму. Впродовж 2016 року працівниками Фонду надано 189 відповідних консультацій. На 71 підприємстві наші фахівці брали участь у перевірці знань працівників з охорони праці, в роботі 25 відповідних комісій.

Значний обсяг роботи планується провести з відзначення цьогорічного Всесвітнього дня з охорони праці. Йдеться насамперед про вшанування пам’яті загиблих на виробництві, відвідання їх сімей та інвалідів праці. Буде проведено конкурс малюнку «Охорона праці очима дітей». У трудових колективах проводитимуться тематичні зустрічі з питань вдосконалення збору та використання даних про безпеку та гігієну працю. З цією метою за участю профспілкових організацій на підприємствах проводяться конкурси на кращі робоче місце, виробничу дільницю, працівника з відзначенням переможця в цих номінаціях. Обладнуються або поновлюються стенди, присвячені охороні праці.

Управлінням Держпраці в області спільно з органами місцевої влади, об’єднаннями роботодавців та профспілковими організаціями буде визначено краще підприємство, яке забезпечило у 2016 році якісне функціонування системи управління охороною праці.

Враховуючи цьогорічний девіз Всесвітнього дня охорони праці, працівники відділення Фонду звертаються до всіх власників та керівників підприємств незалежно від форми власності сприяти поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці. Захищати трудові права і сприяти забезпеченню надійних та безпечних умов праці для всіх працюючих – наш спільний обов’язок.

 

А. Гапоненко,

страховий експерт з охорони праці

відділення виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування

від нещасних випадків на виробництві

та профзахворювань в м. Івано-Франківську.