2017-07-14 11:57:59

Що потрібно знати для виходу на пенсію? (За матеріалами Економічної правди)

Найчастіше українці чують дві основні тези від урядовців (саме Уряд є автором “пенсійного” пакету законопроектів). Перша — пенсії зростуть. Друга — підвищення пенсійного віку не буде.

Зупинимося на другому положенні більш детально.

Отже, підвищення пенсійного віку не передбачається, але разом з тим збільшується страховий стаж, від якого залежатиме, вийде українець на пенсію в 60 років, або в 65. Деякі експерти називають це “прихованим підвищенням пенсійного віку”.

 

Так, якщо реформа буде ухвалена, з наступного року вийти на пенсію в 60 років можна буде, маючи страховий стаж 25 років (зараз мінімальний стаж 15 років). І це не все: поріг страхового стажу буде поступово підніматися і до 2028 року досягне 35 років. Це, якщо коротко.

Більш детально про те, кого це стосується, демонструє інфографіка нижче.

 

 

Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60 (63,65) років?

 

 

Тут все, насправді, дуже просто. Якщо у 2018 році вам виповнюється 60 років, то 25 років страхового стажу вам буде достатньо, щоб піти наступного року на пенсію. Якщо, скажімо, вам виповнюється 60 років у 2023 році, то страхового стажу у вашій трудовій “скарбничці” повинно бути уже не менше 30 років, а якщо 60 “стукне” у 2028 році або пізніше, тоді вам знадобиться не менше 35 років стажу. Якщо страхового стажу недостатньо, то його можна буде “докупити” або ж вийти на пенсію пізніше.

Наразі більшість українців виходить на пенсію, маючи 25 років стажу і більше. Проте, ніколи не буде зайвим перевірити, а який же у вас страховий стаж.

 

Що таке страховий стаж? Це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад , ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду. Сплатили — є стаж, не сплатили — стажу немає.

З 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж. З цього часу трудова книжка по-суті не є підтвердженням страхового стажу. Тож ваш роботодавець, наприклад, може піти на хитрість і не сплачувати страхові внески. Тобто запис в трудовій книжці є, а страховий стаж не іде і цей період вже не буде враховуватись при нарахуванні пенсії.

Увесь трудовий стаж, який був у людини до 2004 року, автоматично перетворився у страховий стаж. Фактично за цей період трудовий перейменували у страховий. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб – сплачувати страхові внески.

Як же перевірити, чи нараховується вам страховий стаж?

Дуже просто! Всі дані про страховий стаж, починаючи з липня 2000 року, містяться в системі персоніфікованого обліку. Ви можете отримати ці данні трьома способами:

Перший спосіб. Прийти до будь-якого відділення Пенсійного фонду України з паспортом та ідентифікаційним кодом. Якщо маєте при собі ці два документи, фахівці за декілька хвилин видрукують вам дані з бази персоніфікованого обліку. Згідно з ними ви зможете перевірити, яку вам нараховували зарплату, скільки за вас сплачували соціального внеску та скільки днів страхового стажу вам зараховано за той чи інший місяць. Якщо у потрібних графах нулі, це тривожний сигнал. Роботодавець щось робить не так.

Другий спосіб. Скористатися інформаційним кіоском, який розташований майже в кожному відділення Пенсійного фонду. Ви підносите до нього Свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (його вам мали видати на першій роботі), машина зчитує штрих-код і за декілька секунд видає на екран потрібну інформацію.

Третій спосіб. Більш зручний, якщо ви маєте вдома комп’ютер. Можна зареєструватись на електронному порталі Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.ua і кожного місяця, не виходячи з дому, перевіряти чи зарахували вам страховий стаж.

Що входить до страхового стажу

До страхового стажу входять наступні періоди:

 трудовий стаж до 1 січня 2004 року

 періоди навчання у вищому/середньо-спеціальному навчальному закладі, в училищах і на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі з денною формою навчання  до 1 січня 2004 р

 з 1 січня 2004 року  періоди офіційної роботи, але за умови обов’язкової сплати вами або вашим роботодавцем страхових внесків

період військової строкової служби

період перебування на фронті чи участь у бойових діях

періоди догляду за дитиною до 3-х років

періоди догляду за інвалідом I групи, за дитиною-інвалідом до 16-ти років

перебування на обліку в центрі зайнятості

А як бути з тими, хто на півставки чи на чверть ставки? Місяць роботи – це місяць стажу чи лише 10 днів?

 

Для того, щоб до страхового стажу зарахували повний місяць, потрібно сплатити хоча б мінімальний страховий внесок. А мінімальний страховий внесок можна сплатити тільки тоді, коли ви заробляєте хоча б мінімальну заробітну плату. Ось так!

 

Страховий стаж можна купити

Щоб офіційно придбати страховий стаж, потрібно прийти до податкової і заявити, що хочете укласти договір про добровільну сплату страхового внеску.Орієнтовний розмір внеску буде складати 37%  від мінімальної заробітної плати, яка на сьогоднішній день складає 1218 грн, тобто приблизно 450 гривень. Сплачувати потрібно кожного місяця не пізніше 20 числа. «Купувати» страховий стаж можуть майже всі: студенти, яким після 1 січня 2004 року навчання не зараховується до страхового стажу, але які не хочуть втрачати ці роки. Безробітні, які і не працюють, і не перебувають на обліку у Центрі зайнятості. Люди, які працюють неофіційно і отримують зарплату в конвертах. Заробітчани.

Але якщо Ви офіційно працевлаштовані, Ви не зможете самостійно платити страхові внески. Це повинен робити Ваш роботодавець.