2017-08-04 14:33:27

ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК. Медичній реформі – ефективність, прозорість, соціальну наповненість

 

 У зустрічі взяли участь Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль, її заступник Ірина Швець, керівник Департаменту охорони праці ФПУ Юрій Андрієвський, керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ Володимир Максимчук, працівники апарату ФПУ.

 

КОВ2

 

«На наше глибоко переконання, медична реформа в Україні впливає не тільки на пацієнтів, але і на працівників медичної галузі, - зазначив Трістан Масат. – Тому ми хотіли б почути про роль профспілок у цьому процесі. А саме: про історію взаємовідносин профспілок з Міністерством охорони здоров’я, які ваші зауваження та пропозиції до реформи медичної галузі та системи охорони здоров’я в цілому».

Григорій Осовий проінформував гостя про ситуацію, яка склалась у вітчизняному секторі надання медичних послуг та про дій Федерації профспілок України по забезпеченню захисту конституційних, соціально-економічних прав та інтересів працюючої людини. «Нас, звичайно, цікавлять і турбують два важливих аспекту медичної реформи, - наголосив він. – Це, по-перше, те, як будуть захищені під час проведення реформи права пацієнтів, і, по-друге, як будуть захищені права та інтереси самих працівників галузі. Ми поки що з боку Міністерства охорони здоровя чітких та зрозумілих відповідей на ці запитання не отримали».

 

КОВ1

 

Голова ФПУ зазначив, що фахівці Федерації спільно з фахівцями Профспілки працівників охорони здоров’я України підготували та запропонували свої зауваження та пропозиції до медичної реформи. Їх вже було надіслано на адресу Міністерства охорони здоровя та до парламентських фракцій.

 

КОВ3

 

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторія Коваль проінформувала Трістана Масата про пропозиції та дії галузевої профспілки щодо розробки та впровадження медичної реформи. «Наша позиція така – медична реформа має бути ефективною, прозорою, соціально наповненою, - заявила вона. - Але діалог з Міністерством проходить дуже важко. До профспілкових ініціатив та пропозицій там не хочуть прислуховуватися. Документи, спрямовані на реформування галузі, не зважаючи на вимоги закону про соціальний діалог, не узгоджуються з профспілками. Наша Профспілка, Федерація профспілок України намагаються відновити соціальний діалог, але зараз це дуже складно. Чому профспілки не сприймають цю реформу? По-перше, тому що до її розроблення не були залучені ні профспілки, ні роботодавці. Профспілка, яка представляє інтереси понад 700 тисяч працівників галузі, має права та обов’язок брати участь у процесі реформування цієї сфери. Також ми не маємо чітких економічних висновок про те, як буде відбуватися ця реформа. Тому у профспілок є до реформи чимало зауважень та пропозицій».

 

КОВ4

 

Прес-центр ФПУ