2017-08-14 10:06:40

З А Я В А Президії Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок з приводу нестримного зростання цін на продукти харчування

 

 

           Перший літній місяць показав найвищу з початку року інфляцію. У річному вимірі у червні інфляція склала 15,6% проти 7,9% за аналогічний період у 2016 році, що перевищує показники, закладені у Державний бюджет на 2017 рік, в уточнений прогноз на 2017 рік та фактичне значення показника минулого року (6,9%). Особливо непокоїть, що інфляція прискорюється три останні місяці поспіль.

           У липні значне зростання цін на продукти харчування виникло відразу ж після скасування з 1 липня державного регулювання цін. З початку місяця ціни на продукти невпинно зростають - найбільше на товари м'ясної групи, молочну продукцію. Сьомий місяць поспіль зростає ціна на хліб соціальних сортів. Аграрії попереджають, що будуть вимушені з вересня піднімати ціни на хліб щонайменше на 20%.

          Жодної реакції з боку Уряду на ці події немає. Вважаємо, що перед тим, як оголошувати ціни на продукти харчування вільними, Кабінет Міністрів був зобов’язаний передбачити механізми компенсації для осіб, чий рівень доходів не дозволяє переходити на дорожчий продуктовий набір.

           Впевнені, що в умовах сьогодення в Україні недоцільно повністю відмовлятися від державного регулювання цін на продукти харчування, поки встановлені соціальні стандарти не будуть відповідати рівню реального фактичного прожиткового мінімуму та гідної заробітної платні.

Питання підвищення заробітної плати працівників є пріоритетним в діяльності профспілок Дніпропетровщини, однак нинішня ситуація ускладнюється тим, що Сторонами Генеральної угоди, укладеної у серпні минулого року, й досі не визначено розмір тарифної ставки робітника І розряду в небюджетній сфері на 2017 рік, що значно ускладнює ефективність колективно-договірного регулювання цього питання на усіх рівнях, вносить непорозуміння в організацію системи оплати праці, гальмує укладення колективних договорів та внесення змін до діючих.

Рішення Уряду про підвищення мінімальної заробітної плати до розміру 3200 грн. не вплинуло на зростання заробітних плат у промисловій сфері. Урядові звіти про значні темпи зростання середньої заробітної плати не мають під собою реальної основи, оскільки більшість працівників отримують заробітну плату нижче середньої по Україні, а статистичне зростання відбувається за рахунок високооплачуваних категорій робітників. Це свідчить про подальше значне розшарування суспільства на надбагатих та жебраків.

В таких умовах Уряд має знайти конструктивні рішення щодо виправлення цінової політики та ситуації, що склалася.

           Для реалізації зазначеного Президія Дніпропетровського обласного                          об’єднання профспілок вимагає від Уряду:

1.Відновити державне регулювання цін на соціально значущі продукти харчування.

           2. Розробити та впровадити механізм соціального захисту найбільш вразливих категорій громадян при нестримному зростанні цін на споживчі товари і послуги.

3. Подати до Верховної Ради України законопроект щодо зміни порогу індексації грошових доходів з 103 відсотків до 101 відсотка.

4. Прискорити запровадження реформування оплати праці в Україні, розглянути та підтримати напрацьований профспілками проект Основних напрямів та етапів її проведення.

          5. Зажадати від Антимонопольного комітету України провести масштабні перевірки в регіонах щодо обґрунтованості підвищення цін на продукти харчування.

 

                                                                              Президія Дніпропетровського

                                                                      обласного обєднання профспілок

 

10 серпня 2017 року