2017-10-17 14:06:37

ПРО СОЛІДАРНИЙ СПРОТИВ ПРОФСПІЛОК НАСТУПУ НА ПРАВА ЛЮДИНИ ПРАЦІ

В Україні, яка обрала євроінтеграційний шлях розвитку і модернізації, започатковано масштабні реформи практично у всіх сферах суспільного життя: децентралізація влади, судова реформа, реформи у сфері економічних, трудових відносин, пенсійного забезпечення, освіти, медичного забезпечення тощо.

Такі всеохоплюючі перетворення вимагають широкої дискусії і професійного обговорення цілей, завдань і очікуваних результатів для суспільства, пошуку консенсусу при прийнятті рішень. У сфері економічних і соціально-труових відносин таким механізмом має стати конструктивний соціальний діалог влади з профспілками і роботодавцями, які опікуються інтересами понад 10 мільйонів працюючих громадян. Проте, нерідко в порушення принципів соціального діалогу і норм Генеральної Угоди Уряд ініціює зміни в соціально-економічній сфері без обговорення з соціальними партнерами, що призводить подекуди до порушення прав та інтересів громадян, генерує  соціальну і економічну дестабілізацію в трудових колективах, конфлікти  та провокує протестні  дії.

Зокрема, такою зоною напруги наразі є реформа системи охорони здоров’я. Запропоновані реформи не відповідають вимогам статті 49 Конституції України, не забезпечують рівність і доступність о медичних послуг для всіх. Соціальний діалог з профільним міністерством відновлено лише після проведення всеукраїнської акції профспілки працівників охорони здоров’я. Немає єдності з цього важливого для суспільства питання і в Парламенті, де зареєстровано низку законопроектів, що містять альтернативні бачення і підходи до реформи, що свідчить про потребу продовження обговорення і пошуку найбільш прийнятної національної моделі системи охорони здоров’я. Федерація профспілок України  підтримала ініціативу громадських організацій щодо проведення  ближчим часом національного професійного форуму з питань охорони здоров’я для продовження діалогу влади і суспільства.

Викликає тривогу ситуація із прийняттям Трудового Кодексу України. В ході підготовки законопроекту ФПУ вдалося відстояти включення до нього понад 70 правок, що посилюють трудові права  працівників та роль профспілок як їх представників. Однак народними депутатами внесено до другого читання чимало поправок протилежної дії, що вимагає від профспілок консолідованих дій на захист людини праці.

В ході проведеної пенсійної реформи профспілки домоглися скасування обмежень виплати пенсій працюючим пенсіонерам, осучаснення пенсійних виплат та значного підвищення їх мінімально гарантованого рівня, що було серед вимог минулорічних всеукраїнських акцій протесту профспілок. Однак низка принципових позицій, зокрема, запровадження стимулюючого коефіцієнту страхового стажу ля осіб, що відпрацювали безперервно понад 25 років, не була врахована.

У процесі економічних реформ під гаслами приватизації, дерегуляції і децентралізації продовжують скорочуватися робочі місця в ключових галузях реального сектору економіки і громадського обслуговування. В Уряді досі немає комплексного бачення розвитку та підтримки вітчизняної промисловості, збереження і розвитку трудового потенціалу.

Унаслідок ослаблення державного нагляду та громадського контролю відбувається руйнація організаційно-правового механізму забезпечення конституційних прав працівників у сфері охорони праці, який напрацювався десятиліттями.

З 1 січня 2017 року під тиском профспілок було встановлено мінімальну заробітну плату на рівні фактичного прожиткового мінімуму, вперше за 15 років оновлено споживчий коши товарів і послуг для розрахунку прожиткового мінімуму. Проте, в проекті державного бюджету України на 2018 рік передбачається розмір мінімальної заробітної плати лише на рівні 92 % від фактичного прожиткового мінімуму, відповідно занижено базовий тарифний розряд ЄТС та мінімальну пенсію.

Складні умови життя працівників погіршуються і внаслідок постійного зростання суми заборгованості з виплати заробітної плати ( 2335,9 млн.грн станом на 01.09.2017), невпинного зростання цін і тарифів, зокрема через скасування Урядом державного регулювання цін на соціально значущі товари та послуги.

За цих умов профспілкові органи всіх рівнів мають активзувати свою роботу з метою захисту конституційних прав та інтересів працівників, насамперед щодо забезпечення повної і продуктивної зайнятості, створення безпечних робочих місць з гідною оплатою праці, застосовуючи всі можливі механізми та інструменти.

Президія ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.Констатувати, що Урядом і Стороною роботодавців не виконуються окремі взяті принципово важливі зобов’язання за чинною генугодою, вимоги висунуті учасниками всеукраїнських акцій протесту, не забезпечується дотримання принципів конструктивного соціального діалогу пі час розвязавння гострих соціально-економічних проблем.  Верховною Радою України пі час розгляду законопроектів , якими реалізуються  реформи в освіті, пенсійному , медичному забезпеченні, трудовому законодавстві, не забезпечується належне врахування конституційних гарантій прав працівників. НЕ забезпечується належний рівень державних соціальних стандартів і гарантій в проекті Державного бюджету України на 2018 рік, в той час як відбувається постійне підвищення цін і тарифів на соціально значущі товари і послуги для населення.

2. Визнати за необхідне проведення всеукраїнських акцій профспілок при прийнятті Держбюджету 2018 та Трудового кодексу з метою недопущення погіршення існуючих гарантій, передбачених чинним законодавством про працю.

Голові ФПУ ініціювати зустріч з Прем’єр-міністром України, Головою Верховної Ради України та керівниками депутатських фракцій щодо невиконання Генеральної угоди  та неврахування вимого профспілок стосовно забезпечення соціально-економічних і трудових прав громадян при прийнятті Законів та нормативно-правових актів.

Розпочати підготовку до проведення 14 листопада ц.р. Всеукраїнської акції у м. Києві та на місцях з єдиними вимогами до Кабміну України та Верховної Ради України, для чого сформувати робочу групу у складі керівників всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань з підготовки вимог до кабміну України та Верховної Ради України та координації роботи з підготовки та проведення акції.

Членським організаціям до 17 жовтня надати робочій групі конкретні пропозиції до зустрічі з  Прем’єр-міністром, Головою Верховної Ради України і керівниками фракцій.

(Скорочено)