2017-10-30 15:13:38

ЗАМІСТЬ АКЦІЇ ПРОТЕСТУ ПІД СТІНАМИ ОДА, - ЗУСТРІЧ ЗА КРУГЛИМ СТОЛОМ

 

 «Серед перших проблем: в країні не працює соціальний діалог влади і профспілок. Профспілки підтримують реформи, які проходять в державі, проте, ставимо єдиний акцент, що реформи мають проходити на користь держави і працюючої людини. Однак, до думки профспілок не прислухаються. Зокрема, ми пропонували, щоб був врахований коефіцієнт трудового стажу - вищий, як запроваджена зараз одиниця, якщо людина пропрацювала 25 і більше років. На жаль, це не враховано. Як і чимало інших ключових моментів пенсійної реформи. Або:

15 років йшла робота над проектом Трудового кодексу, нами в тому числі, були напрацьовані тисячі різних поправок. Але який маємо результат? - законотворці погодили все без врахування думки профспілок”, – відзначив у своєму виступі Ігор Басюк.

 Інше, на що доповідач звернув увагу присутніх. «Медична реформа викликала великий супротив медичної спільноти, всіх громадян країни. І не тому, що медицина не потребує змін, тому що є маса не зрозумілих питань і породжуваних проблем. Майже підкилимних рішень. Профспілки провели попереджувальну акцію протесту, з тим, щоб влада дослухалася до думки фахівців, а не просто запровадила досвід інших держав на українські реалії».

«Дуже тривожним питанням, - зазначив І.Басюк, - стало і неконтрольоване державою ціноутворення. Насамперед - на продукти першої необхідності, комунальні тарифи… Абсолютно все це не співвідносно з тими зарплатами і пенсіями, які мають громадяни держави».

І.Басюк повідомив, що на Президії Федерації профспілок України прийнято рішення провести Всеукраїнську акцію протесту з цих питань, напрацювавши вкотре свої вимоги до керівництва держави та до Кабміну.

«Профспілки не хочуть розхитувань держави, конфронтації суспільства, ми не ставимо жодних політичних вимог, але, влада має рахуватися з народом, який сплачує податки, і фактично тримає на своїх плечах державу, воює за неї, - підкреслив доповідач. - Цих людей представляють профспілки. Отож, з їх думкою керівництво країни має рахуватися. Мільйонні зарплати одних за рахунок держбюджету і мізер для виживання працівникам, які наповнюють цей бюджет».

«Позаяк на рівні області соціальний діалог налагоджений, а найгостріші питання, які можливо вирішити в області, - вирішуються, акцій протесту під стінами ОДА паралельно з тією, яка запланована в Києві, профспілки не проводитимуть», - зазначив лідер профспілок області, додавши, що на 7 листопада запланована зустріч представників Федерації профспілок України з Прем’єр-Міністром України Володимиром Гройсманом.

У живому діалозі з очільниками профільних служб держадміністрації області взяли участь також голови галузевих профспілок, наголосивши на тих проблемних питаннях, без вирішення яких не можливо йти вперед. Голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Мирослав Габорак сказав про невиплачені зарплати працівникам освіти, які фінансуються із місцевих бюджетів, зараз на їх виплату уже не вистачає 137,5 мільйонів гривень.

«На зарплати працівникам профтехосвіти не вистачає більше 10 мільйонів гривень.

Усугубить ці проблеми, вважають профспілчани, намір Уряду передати фінансування освітніх закладів 1-2 рівня акредитації на місцеві бюджети, адже фінансових ресурсів для цього вони не мають. Отож, потрібно буде додатково 200 мільйонів гривень».

Значну увагу у своїх виступах присутні присвятили майбутньому бюджету. Серед іншого, директорка департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич пояснила, що проблеми безгрошів’я пов’язані також з тим, що кошти із держбюджету надходять згідно з формульним розрахунком, який не підходить для нашої області. «Зарплата залежить і від середньої наповнюваності класів, яка на Прикарпатті дуже низька».

Очевидно, «доведеться або спрямовувати всі кошти на зарплати, або оптимізувати заклади”, – зазначила п.Мацькевич.

Голова обласної профорганізації працівників охорони здоров’я Н.Бирчак вкотре акцентувала на проблемних питаннях реформи медицини. Сказала про заборгованість по оплаті праці медичних працівників. Навіть після суттєвої допомоги з цього питання місцевої влади, до кінця поточного року заборгованість складе близько 117 мільйонів гривень.

Про Калуш, як зону екологічного лиха, про перспективи «Карпатнафтохіму» - говорив О.Кушлик; про  несплату податків за місцем ведення діяльності багатьма приватними фірмами говорив  – В.Гриньків. Про долю харчової галузі  в розрізі підприємств, та не можливість людьми купити те, що виробляють  через безгрошів’я  – наголосила Н.Бурлака.

Кожну з порушених профспілками проблем намагався сприйняти і відверто прокоментувати керівник області. Щодо фінансів, то “ми не справимося без державної субвенції, і я роблю все, щоб вона була надана”, – зазначив голова ОДА Олег Гончарук.

За результатами зустрічі, внесеними пропозиціями напрацьований спільний документ прогнозованих спільних дій та необхідних заходів.

                                  М.Павлишин