2017-10-31 09:09:32

ЧОМУ ТАРИФИ НЕСКІНЧЕННО ПІДВИЩУЮТЬСЯ

 

 У заході взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, заступники Голови ФПУ Олександр Шубін, Євген Драп’ятий, голови та представники всеукраїнських профспілок, посадовці департаментів цінової політки, тарифів на комунальні послуги Київської міської державної адміністрації, Мінекономрозвитку України, співробітники Науково-дослідного інституту соціально-економічного розвитку міста, фахівці профільних департаментів апарату ФПУ.

Відкриваючи дискусію Голова ФПУ зазначив, що основу цінової політики складають енергоносії, вартість яких встановлюється державними регуляторами. Ціна на газ і електроенергію – базові показники для формування тарифів для населення, а також промислових споживачів, тому, коли профспілки висувають вимоги зокрема щодо формування державної цінової політики, потрібно чітко знати механізми зниження ціни на газ і тарифів на послуги ЖКГ, а також визначити інструменти, якими можуть скористатись профспілки для досягнення своїх цілей.

 Під час наради обговорено можливе підвищення ціни на газ та перспективи запровадження абонтплати для населення за користування газом у побуті. Основне, як вважають профспілки – не перекладати витрати промислових підприємств по енергозабезпеченню на плечі пересічних споживачів, а також створити умови для енергозаміщення і переходу від традиційних до інших джерел енергії.

Профспілки мають контролювати зазначені процеси, а тому потрібен діалог суспільства і влади, щоб люди не ставали заручниками ситуації, коли тарифи нескінченно підвищуються.

На переконання учасників дискусії, ціни на енергоносії мають бути економічно-обґрунтованими, а структура затрат на їх виробництво прозорою і зрозумілою. За результатами обговорення буде розроблено комплекс пропозицій з метою запобігання підвищенню цін як для побутових так і промислових споживачів.

 

 

Прес-центр ФПУ