2018-01-03 13:47:03

Профспілки – у фарватері боротьби за трудові права

 

Виступаючи перед учасниками засідання Уряду він зауважив на пропозиціях профспілок до зазначених документів, які на етапі їх обговорення були передані до Міністерства охорони здоров’я України. Але через те, що профільним урядовим Комітетом ці проекти постанов не розглядались, профспілковий лідер запропонував доопрацювати їх з урахуванням позиції профспілок, на що Прем’єр-міністр України В.Гройсман надав згоду.
Г.Осовий висловив думку, що розрахунок вартості медичної послуги у випадку, якщо пацієнт звертається до сімейного лікаря, – наразі це питання дискусійне і непросте. Допоки не розроблено відповідної методики розрахунку такої вартості та критеріїв її визначення, на думку профспілок, Порядок, що обговорюється, може розглядатись лише як тимчасовий. Після застосування його на практиці та доопрацювання можна буде остаточно визначитись з об’єктивним розміром вартості медичної послуги.
Стосовно утворення спостережної ради при закладах охорони здоров’я, профспілки наполягають на тому, що до складу таких органів обов’язково мають бути включені їхні представники. Попередньо у проектах рішень було зазначено, що туди можуть входити представники громадськості, але згідно із законодавством, саме профспілки мають представницькі повноваження на обстоювання інтересів трудівників і тому організації профспілок не повинні конкурувати за місце у таких радах з іншими громадськими організаціями, а мають бути обов’язково в них представленими.
Г.Осовий також привернув увагу урядовців до акції протесту працівників транспортної сфери, що під час засідання Уряду тривала під його стінами. Він сказав, що ФПУ підтримала дії двох своїх членських організацій, оскільки доручення, які надавались Прем’єр-міністром, зокрема щодо погашення заборгованості по зарплатах перед автошляховиками, а також трудовий конфлікт, що триває вже рік, не виявились результативними. Мінінфраструктури та міністр цього відомства на жаль, не відреагували на вимоги людей праці, тому профспілка вимушено вдалась до колективних дій. Результат не забарився. Після перемовин з представниками Уряду того ж дня вдалося домогтись доручення провести розрахунки по зарплатах, а також стосовно розробки Стратегії розвитку транспортної галузі, метою якої мають стати виведення з тіні діяльності автотранспортних підприємств і створення для них конкурентних засад на отримання ліцензій.
Про що це говорить: не зважаючи на те, що профспілки є прибічниками  соціального діалогу та пошуку рішень у процесі переговорів і консультацій, тоді, коли права працюючих систематично порушуються, а справедливі вимоги профспілок ігноруються, немає іншого виходу, щоб не проводити колективні протестні дії, у т.ч. й страйки.
- Цей арсенал ми будемо застосовувати і у подальшій нашій боротьбі, - зазначив Голова ФПУ.

 

Прес-центр ФПУ