2018-03-12 08:46:37

"Це є втручанням у справи профспілок", -Генеральний секретар ЄФПОО Ян Віллем Гудріан

 

Незважаючи на конституційні судові постанови та рішення, що підтверджують право власності профспілок, інші судові рішення вважають ці об’єкти державною власністю. Попереднім урядом у 2011-2013 роках було ініційовано 200 судових позовів щодо відчудження профспілкового майна. Суди не є незалежними.

Як чимало інших членів суспільства, профспілки активно вимагають прозорих, некорупційних та демократичних владних інституцій з незалежною судовою системою.

Профспілки як на національному, так і на регіональному рівні підтримали рух за зміни. Як Вам відомо, будівлі профспілок у Києві та Одесі були знищені пожежею під час протестів.

Верховний суд України не був реформований на хвилі цих змін. Він сформулював позицію, що профспілкове майно є державною власністю. У 2014-2017 роках, відповідно до рішень судів було визнано державною власністю будівлі спілок, навчально-методичних та спортивних центрів на Закарпатті, в Івано-Франківську, Чернігові, Полтаві та Києві.

Ці об’єкти протягом багатьох десятиліть були єдиним місцем у регіонах, куди прості люди могли вільно прийти, поскаржитись на порушені права і безоплатно отримати допомогу.

Відчуження цих об’єктів ускладнює роботу профспілок із захисту своїх членів, членів їхніх сімей та громад, у якій вони працюють.

Наразі розглядаються судові позови про виселення профспілок з будинку профспілок Закарпатської області, переданого до сфери управління судової адміністрації; профспілкового центру Полтавщини, переданого до сфери управління Генеральної прокуратури України.

Ми просимо:

Ø забезпечити, щоб профспілки могли здійснювати свою діяльність вільно, автономно і незалежно від втручання уряду і роботодавців. Атаки на профспілок шляхом відчуження їхніх будівель та інших об’єктів є порушенням європейських та міжнародних норм.

Ø на законодавчому рівні закріпити за профспілками право власності на майно, яке знаходиться у їх віданні;

Ø скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України про передачу профспілкових об’єктів, в першу чергу будинків територіальних профоб’єднань у Закарпатській і Полтавській областях;

Ø відчуджені профспілкові об'єкти мають бути повернуті профспілкам, щоб вони могли здійснювати свою статутну діяльність.

 

Очікуємо на вашу відповідь да дії.

 

З повагою,

 

Ян Віллем Гудріан

Генеральний секретар ЄФПОО»

 

Прес-центр ФПУ