2018-04-18 12:13:04

ПРО НОВІ ПРАВИЛА ПОХОВАННЯ

 

По суті, нічого не змінилося. Більшість смертей, як і раніше, не потребуватимуть проведення експертиз чи залучення суду до похоронного процесу. Якщо людина померла вдома з природних причин, то її можна спокійно поховати – усе, як і робили досі.

Нова редакція КПК передбачає, що у випадку підо­зрілої смерті або ж злочину слідчі будуть зобов’язані звертатися до суду за дозволом на проведення експертизи причин смерті.

Коли вмирає людина, виїжджає слідчо-оперативна група і медики. Вони дивляться, щоб не було ознак насильницької смерті, якщо така мала місце. Після цього слідчий звертається до чергової частини і відкриває кримінальне провадження, привласнює йому номер, тіло з цим номером направляють у морг для проведення експертизи. Морг не може прийняти тіло без такої експертизи.

Тобто йдеться не про всі випадки смерті, а лише про ті, коли необхідно проводити розслідування. І в таких випадках процедура дійсно стане довшою, оскільки суд матиме до п’яти днів для прийняття рішення про призначення експертизи. Більше того – задовольняти клопотання про проведення експертизи може лише один суд в області (і тут вже дійсно виникнуть черги).

Зміни до КПК дійсно дискусійні, бо ускладнюють роботу поліції. Головне в цьому, що для проведення низки слідчих дій поліцейським потрібно звертатися не за місцем проведення розслідування, а в суд, який розташований за місцем реєстрації органу досудового розслідування як юридичної особи.

Більшість дискусійних змін до КПК невдовзі мають скасувати. Це стосується і призначення експертиз, і навантаження на один суд в області. У Верховній Раді вже почали розгляд законопроекту, який має виправити цю ситуацію.

Емільяна БРАЙЛЯК, адвокат . Газета «НАРОДНА ВОЛЯ»