2018-05-22 13:01:21

АКТУАЛЬНО. Надійно захистити вітчизняні хімічну та нафтохімічну галузі від російської експансії!

 

«Як стало відомо з публічних джерел, РНБО України розглядає можливе запровадження санкцій проти ряду російських компаній і фізичних осіб, діяльність яких загрожує національним інтересам України, - зазначається у зверненні, підписаному головою Профспілки працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України Василем Мойсюком та президентом Об’єднання підприємств хімічної галузі України «Союз хіміків України» Олексієм Голубовим. - Ситуація в хімічній галузі та загрози національній безпеці України  обговорювалися  18 травня 2018 року у м. Калуш  під час спільного засідання Союзу хіміків України та ЦР профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України.

За результатам обговорення та аналізу наявної у нас інформації повідомляємо наступне. По-перше, імпорт мінеральних добрив з Росії склав вже більше 60 відсотків в обсягах споживання українськими аграріями. За деякими видами азотних добрив ця частка  сягає 90 відсотків. У перспективі Росія має наміри підвищити свій експортний потенціал за напрямком азотної хімії у 2,5 раза до кінця 2020 року та відповідно збільшити  експорт добрив у 3 рази, користуючись перевагами значно нижчих цін на основну сировину – природний газ.

Це знищить національну хімічну галузь до 2020 року. Що, власне, зараз і відбувається. Україна знаходиться на межі економічної залежності аграрного сектору від Росії. У той же час Україна має перевищення майже в 2 рази власних потужностей з виробництва азотної хімії над споживанням та самостійно може забезпечити аграрний сектор добривами високої якості і в необхідному обсязі.

Ситуація у власному секторі виробництва добрив створена штучно через непомірно високі ціни на основну сировину – природний газ, який у структурі собівартості добрив складає близько 80%. Приведення цін на газ до оптимального рівня дозволить максимально завантажити виробництво, а збільшення обсягів продажу добрив національного товаровиробника дозволить державі отримати більше  податків, ніж від продажу природного  газу.

По-друге, серед ряду важливих питань, які треба вирішити для відновлення контролю над тимчасово окупованими територіями Криму та частково Донецької та Луганської областей – таких як припинення фінансування тероризму та сепаратизму, посилення міжнародного тиску, торговельних обмежень тощо, на сьогодні надзвичайно гострим є питання щодо імпорту мінеральних добрив з Російської Федерації до територій окремих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим. У тому числі, за рахунок таких поставок йде економічна і військова підтримка сепаратистів та окупація українських земель.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18.02.2015 № 106-р. «Про закриття пунктів пропуску через державний кордон»,  частину тимчасово неконтрольованого кордону України  закрито. Відповідно до наказу ДФС України від 22.12.2014 № 385, з 01.01.2015 припинено рух через митні пости тимчасово непідконтрольних українській владі територій Донецької та Луганської областей.

У той же час, незважаючи на вказані заходи та заборони, як свідчить наведена статистична інформація, російські групи компаній «ЄвроХім», «Акрон», «ФосАгро» та «Уралхім» продовжують вести свою зовнішньоекономічну діяльність як на території України, так і в окремих районах Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим. 

Отже, в Україні склалася стала практика обходу санкцій російськими виробниками та нехтування Законами України, її економічними та національними інтересами. Наразі, з одного боку, виробники азотних добрив РФ свідомо  руйнують та знищують за державною підтримки Уряду РФ національну хімічну галузь з метою встановлення повного контролю  за аграрним сектором, а з іншого –   фактично є активними спонсорами агресивної політики Росії щодо України.

З метою усунення грубих порушень Законів України, забезпечення національної безпеки та припинення фінансування тероризму на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим, з урахуванням вимог статті 12 Закону України «Про Раду національної безпеки і оборони України»,

ПРОСИМО:

Внести на розгляд та затвердження Ради національної безпеки і оборони України питання про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відповідно до статей 4 та 5 Закону України «Про санкції» у вигляді обмеження торговельних операцій до компаній згідно з Додатком 1 та пов’язаних з ними  відносинами контролю у розумінні статті 1 Закону України «Про захист економічної конкуренції»  підприємств, а також до власників вказаних компаній відповідно до  Додатку 2 до цього листа».

Центральна Рада Профспілки працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України

Прес-центр ФПУ