2018-06-02 18:43:54

Держава не виконує принципів соціального діалогу в управлінні соціальним страхуванням. Профспілки призупиняють свою участь у роботі правлінь Фондів.

 

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні 30 травня на своєму засіданні обговорив та прийняв Заяву у зв’язку з грубим порушенням представниками держави принципів соціального діалогу в управлінні соціальним страхуванням.Профспілки призупиняють свою участь у роботі правлінь Фондів.

Заяву було підготовлено робочою групою профспілкового СПО, до якої увійшли представники профспілок у правліннях Фондів соціального страхування та Пенсійного фонду. Під час обговорення тексту документу більшість членів СПО об’єднань профспілок, присутніх на засіданні, наголошували, що на їх переконання, останнім часом у страхових фондах спостерігаються деструктивні процеси, коли державною стороною в особі Міністерства соціальної політики України цілеспрямовано руйнується соціальний діалог в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, порушується паритетність в управлінні Фондами соціального страхування. Через це профспілки фактично усунуто від прийняття принципово важливих для людей рішень, що позбавляє їх як соціальних партнерів можливості результативно реалізувати свої законні права по захисту інтересів застрахованих осіб.

У зв’язку з цим профспілкова сторона рішуче заявила про призупинення своєї участі в роботі правлінь Фонду соціального страхування України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У Заяві також містяться вимоги до Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б. щодо проведення невідкладної зустрічі з представниками СПО об'єднань профспілок з вирішення критично важливих питань, зокрема, щодо необхідності внесення змін до законів про загальнообов’язкове державне соціальне страхування з метою оптимізації діяльності Фондів соціального страхування.

У разі не реагування Уряду на зазначені пропозиції СПО об'єднань профспілок доручено звернутися зі скаргою про порушення прав профспілок у соціальному діалозі до Міжнародної організації праці та поінформувати про цей факт Європейський соціально-економічний комітет.

 З текстом Заяви можна ознайомитись тут.

Другим питанням порядку денного засідання СПО об’єднань профспілок розглянув питання про підготовку до виборів представників профспілок до нового складу Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, які заплановані на 12 червня ц.р.

Розглянуто низку інших оперативних та актуальних для профспілок питань.

Прес-центр ФПУ