2018-06-11 15:31:12

Уряди повинні діяти в інтересах трудящих. Їм потрібно змінити правила, щоб припинити порушення та корпоративну жадібність ", - сказала Шаран Барроу

 

"Демократія зазнає нападу в країнах, які не можуть гарантувати права людей організовуватися, висловлюватися та вживати заходи. Бразилія ухвалила закони, які заперечували свободу асоціації, Китай обмежив свободу слова, в Індонезії військові використовувалися для придушення трудових спорів", - заявила Шаран Барроу, генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

Усе більше країн виключають із трудового законодавства трудівників: від трудових мігрантів, працівників державного сектору до осіб, які працюють на так званих онлайн-платформах. При цьому 65% держав ігнорують у законах цілі категорії працівників.

"Гідна праця та демократичні права стали слабшими майже у всіх країнах, у той час як нерівність продовжувала зростати. Це підживлювалося обурливою поведінкою багатьох транснаціональних компаній, таких як Samsung, чиї антипрофспілкові практики позбавляють працівників свободи об'єднань та права на колективні переговори, що відображено у внутрішніх документах компанії, вилучених з офісів у Кореї. І корпоративна влада Amazon продовжує безперешкодно зростати: від ставлення до працівників як до роботів - до загрози припинити своє розширення в Сіетлі через податкові пропозиціями щодо створення доступного житла", - заявила очільниця МКП.

Глобальний індекс МКП оцінює ситуацію у 142 країнах згідно з 97 міжнародно визнаними показниками, щоб з'ясувати, де права працівників найкраще захищаються законом та на практиці.

Серед основних висновків цьогорічного дослідження:

- 65% держав виключає деякі групи працівників з трудового законодавства.

- 87% держав порушили право на страйк.

- 81% держав відмовляють у проведенні колективних переговорів для деяких чи всіх працівників.

З досліджуваних 142 країн 54 - заперечують або обмежують свободу слова та зборів.

Кількість держав, у яких працівники зазнають фізичного насильства чи його загрози, зросла на 10% (від 59 до 65 випадків). Серед них - Бахрейн, Гондурас, Італія та Пакистан.

Зросла кількість країн, де працівники були заарештовані та затримані, з 44 - в 2017 році до 59 – 2018-му. Профспілкові діячі були вбиті в Бразилії, Китаї, Колумбії, Гватемалі, Гвінеї, Мексиці, Нігерії, Нігерії та Танзанії.

"Починаючи з нападів на громадянські свободи, свавільних арештів, затримань та ув'язнень працівників, «розмивання» колективних переговорів та посилення криміналізації права на страйк, виключення працівників з сфери охорони праці, порушення прав працівників зростає. Це – глобальна загроза для демократії та безпеки. Уряди повинні діяти в інтересах трудящих. Їм потрібно змінити правила, щоб припинити порушення та корпоративну жадібність ", - сказала Шаран Барроу.