2014-08-14 09:21:46

Свято, яке покращить будні

Святковості додавала атмосфера піднесеного настрою, бажання створити найкращі та довершені  композиції. Кожний кухар, незважаючи на те, що позаду залишилася ніч з переживаннями та клопотами за підготовку страв і пекарських  виробів, висвітлювала радість і впевненість у перемозі, а білосніжні кухарські костюми та головні убори – ковпаки, переносили присутніх у інший світ – світ красивого та світлого. Начальник управління Володимир Чуприна, відкриваючи свято, наголосив, що такі заходи спрямовані на забезпечення працівників підприємства високоякісним гарячим харчуванням, водночас, додав, що досягнення цього можливе через удосконалення кухарських навиків, розвиток їх творчого потенціалу. На думку Володимира Степановича,  професійний кухар, як митець, успіх якого залежить не тільки від знань і досвіду, але і від таланту та чуття.

Конкурсанти виборювали звання кращого у номінаціях «Візитна карта пункту гарячого харчування», «Кращий знавець своєї справи», «Кулінарна композиція», «Кращі кухарі» та «Кращі пекарі». Номінації – це поєднання теоретичного та практичного матеріалу, яким має оперувати сучасний кухар. Зокрема, у номінації «Візитна карта пункту гарячого харчування» кухарі демонстрували спеціальний одяг, його зручність і відповідність вимогам санітарних норм і правил України, свою  комунікабельність, вміння переконувати, вплив на формування смаку споживача, любов до підприємства та своєї професії. Цю номінацію найкраще представила кухар пункту гарячого харчування «Групова установка Битків-270»  Валентина Осташук, стаж роботи кухарем  якої складає лише рік. Зачаровано слухали члени  комісії та присутні в її виконанні пісню про нафтопромисли Биткова і професію кухаря.

У теоретичній номінації  «Кращий знавець своєї справи» визнання дісталося кухарям: Наталії Тимканич – пункт гарячого харчування «НГВУ-гуртожиток» і Любові Андрусяк – пункт гарячого харчування «Цех підтримання пластового тиску», які  підтвердили найвищий  рівень володіння знаннями Закону України «Про захист прав споживачів» та Санітарних норм і правил для підприємств громадського харчування.

Захоплення у присутніх викликала номінація «Кулінарна композиція». Підготовлена конкурсантами з харчових продуктів, що є в асортименті підприємства, вразила своєю різноманітністю. Тему композиції кожний учасник вибирав самостійно. Індивідуальний підхід до її створення, фантастична феєрія кольорів зачарували всіх. Творці композиції не залишили байдужим нікого із членів комісії та глядачів. Гармонійне поєднання ідеї та матеріалу,  використання складних, водночас точних елементів, додаткове оформлення прикрасами й аксесуарами в композиції, яку представила конкурсній комісії та гостям свята кухар Наталія Тимканич – пункт гарячого харчування «НГВУ-гуртожиток», надало їй можливість стати переможницею у цій номінації. Другою за кількістю балів кулінарної композиції була Євдокія Типусяк – кухар пункту гарячого харчування «База матеріально-технічного забезпечення».

Дегустування страв, що були  представлені до оцінювання, дозволило членам конкурсної комісії визначити їх смакові показники, поєднання та сумісність продуктів, дотримання технології приготування та чистоту виконання, а  правильний вибір сервірувального посуду підкреслив особливість старань учасників  номінації «Кращі кухарі». І знову тут проявили себе  два попередні лідери, але першою була Євдокія Типусяк і лише на п’ять балів від неї відстала Наталія Тимканич. До речі, стаж роботи Євдокії Миколаївни на 29 років більший від стажу Наталії Василівни.

Розмаїттям пекарського таланту можна назвати 12 експозицій із наборів хлібобулочних виробів, які представляли в номінації «Кращі пекарі». Кухарі, створюючи їх з обмеженої кількості  виробів  пекарської продукції, вклали туди часточку своєї душі. Особливе захоплення у гостей та конкурсної комісії викликала бурова вежа, представлена у цій номінації кухарем Галиною Максімко. Галина Олексіївна – кухар зі стажем. За її плечима майже два десятки років харчування робітників на бурових у Карпатах. Водночас Наталія Тимканич обійшла свою наставницю Галину Максімко на шість балів, які комісія її надала за кращі смакові  показники   виробу.

Оцінювала старання конкурсантів комісія, яку очолив голова профкому НГВУ «Надвірнанафтогаз» Олександр Діканьов, і складалася вона з чотирьох інженерно-технічних працівників підприємства та запрошених Ганни Пйонтко – голови циклової комісії кулінарних дисциплін і Оксани Мислюк – старшого майстра  Івано-Франківського технікуму ресторанного сервісу та туризму. Комісії  довелося добре попрацювати, щоб визначити  переможців конкурсу та уникнути  звинувачень у необ’єктивності оцінювання. У змаганні, загалом, перемогли копітка праця та   старання учасників. За результатами конкурсу, перше місце виборола Наталія Тимканич , друге – Галина Максімко,  а третє – Марія Госедло. Вони – кухарі пункту гарячого харчування «НГВУ-гуртожиток».

Переможцям вручено дипломи та квіти, пам’ятні стрічки – відзнаки успіху. Водночас оголошено рішення комісії з проведення конкурсу «Кращий за професією кухаря цеху робітничого постачання НГВУ «Надвірнанафтогаз» про встановлення переможцям щомісячної надбавки за високу професійну майстерність. До речі, вона дуже вагома, у залежності від розряду фахівця-переможця, складає від 12 до 20 відсотків  тарифної ставки. Не залишилися поза увагою організаторів  конкурсу  дев`ять  кухарів, котрі не здобули призових місць. Їм вручено пам’ятні дипломи учасника конкурсу «Кращий за професією кухаря цеху робітничого постачання НГВУ «Надвірнанафтогаз»  та грошові винагороди.

Така форма роботи з підвищення кваліфікаційного рівня працівників підприємства пройшла добру апробацію. Керівництво управління прийняло рішення щодо проведення в цьому році ще двох конкурсів професійної майстерності. Змагатимуться між собою фахівці основних професій нашого виробництва: у вересні – оператори з видобування нафти та газу,  а у жовтні – водії автотранспорту.

Степан СОЛОМОН,  заступник начальника  НГВУ «Надвірнанафтогаз»