2014-08-22 09:17:52

23 серпня - ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ


1991 року 23 серпня група народних депутатів України урочисто внесла до сесійної зали Верховної Ради УРСР блакитно-жовте знамено, яке всі депутати зустріли тривалими оплесками, а 24 серпня було проголошено Акт про незалежність України – із цього дня над будівлею Верховної Ради замайорів синьо-жовтий стяг. Невдовзі, після всенародного референдуму, 1 грудня 1991 року, було відновлено історичну справедливість – на політичній карті світу з’явилась незалежна, суверенна, соборна держава Україна.

28 січня 1992 року сесія Верховної Ради України прийняла Постанову “Про Державний прапор України”, яким став саме національний синьо-жовтий стяг. Це підтвердила Конституція України у 1996 році: “Державний Прапор України - стяг iз двох рiвновеликих горизонтальних смуг синього i жовтого кольорiв.” (Стаття 20, Роздiл І).

23 серпня 2004 року було офіційно встановлене державне свято – День державного прапора України. Указом Президента від 7 серпня 2009 року започатковано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня о 9-й годині по всій Україні.

Та чи усвідомлювали ми справжню цінність нашого національного прапора? Багато років синьо-жовті прапори вивішувалися на адмінбудівлях лише в дні державних свят. Виконувалась формальність. І живучи мирним життям у незалежній, суверенній державі, люди не задумувалися про значимість прапора…

Але ситуація змінилася в часи Євромайдану, де зі сцени повсякчасно лунав національний гімн, а люди єдналися під синьо-жовтими прапорами. Народна революція 2013-2014 років збудила країну. Український прапор став не тільки символом державності, але й передусім, символом єдності цілої нації у боротьбі за краще життя.

І сьогодні над бойовими підрозділами Збройних Сил України і Національної Гвардії, які звільняють Донбас від сепаратистів, майорять синьо-жовті прапори. Вони стали символом боротьби за наш державний суверенітет, за єдність країни. А для людей, що зазнали поневірянь під час руйнувань і обстрілів терористами їх рідної землі, українські прапори над звільненими містами і селищами стали символом завершення цього страшного періоду у їх житті і відновлення порядку і довгоочікуваного миру.

Кольори національного прапору сьогодні як ніколи популярні. Вони стали ознакою всього українського, справжньою святинею. Споруди, житлові будинки, автомобілі по всій Україні прикрашують синьо-жовтими прапорами. Патріоти України гордо носять одяг кольорів рідного прапору. Це піднімає наш дух, єднає усіх нас і надихає на нові плани та звершення.

У нас одна держава і спільне мирне майбутнє!


Інформаційно-аналітичний центр

(Використано матеріали

Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка