2019-01-17 13:29:17

Як підтвердити свій «пільговий» стаж?

 

-Підтвердження працівникам права на пільгове пенсійне забезпечення за роботу в шкідливих умовах праці здійснюється згідно із Списками, затверджуваними Кабінетом Міністрів України, на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок, виданих підприємствами на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи та умов праці, а також про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями, незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 р. та  за  результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після  21.08.92 р.

- Як бути людині, якщо підприємство ліквідоване. Куди слід звертатися?

-  Так, нерідко зустрічаються випадки, коли особа працювала на підприємствах із шкідливими умовами за Списками № 1 і № 2, але сьогодні ці підприємства ліквідовано, і  неможливо отримати матеріали атестації робочих місць за умовами праці, пільгову довідку про роботу протягом повного робочого дня в шкідливих чи особливо шкідливих умовах праці

Відповідно до чинного законодавства матеріали атестації робочих місць за умовами праці є документами суворої звітності і зберігаються на підприємстві протягом 50 років, а в разі ліквідації підприємства, установи, організації - передаються на збереження до архівних установ.

-На жаль, є випадки, що і в архіві відсутні документи, які підтверджують проведення атестації робочих місць?

- Допомогу у зборі документів, необхідних для призначення пенсії за віком на пільгових умовах, що стосуються атестації робочих місць за умовами праці, працівникам ліквідованих підприємств в таких випадках надає управління праці Департаменту соціальної політики облдержадміністрації.

За період з 1993 року по 2016 рік експертизою умов праці управління праці  створено свою архівну базу матеріалів атестації робочих місць за умовами праці підприємств, установ, організацій, що містить понад 7 тисяч справ. Впродовж 2018 року надано допомогу в отриманні матеріалів атестації робочих місць за умовами праці 65 працівникам ліквідованих підприємств.

Для вирішення питання підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлених для окремих категорій працівників, у разі ліквідації підприємства, установи та організації без визначення правонаступника, при Головному управлінні Пенсійного фонду в області діє комісія з питань підтвердження пільгового стажу роботи працівникам ліквідованих підприємств. Тому, шанси людині довести своє право на пільги є.

     Наш кор.

 

.