2019-01-28 10:38:14

ЩОБ БУЛИ ВІДНОВЛЕНІ ПРАВА ЛЮДЕЙ

 

Також в розмові взяла участь Регіональний представник Уповноваженого в Івано-Франківській області Людмила Непийвода, яка  повідомила присутнім про співробітництво Уповноваженого ВРУ з прав людини з Федерацією професійних спілок України в рамках укладеного у 2018 році Меморандуму про співпрацю та можливого проведення спільних моніторингових візитів з питань дотримання трудових прав громадян, зокрема, на офіційне оформлення трудових відносин, своєчасне та в повному обсязі отримання винагороди за працю і додержання мінімальних гарантій в оплаті праці.

Щоб мати змогу вирішувати ці питання, планується розпочати більш конкретну діяльність, до якої залучати інспекторів праці органів місцевого самоврядування. (Як з’ясувалось, в Івано-Франківській області працює лише шість таких інспекторів, четверо з яких – у виконкомах міських рад міст обласного значення та два – в ОТГ). Тому,  заступник голови Ради профспілок області Уляна Гураль запропонувала включати в такі перевірки також інспекторів  Управління  Держпраці, яких значно більше, до того ж вони мають свої прямі повноваження здійснювати подібні перевірки. Заступник начальника управління праці Олександра Гринів додала, що ця ділянка роботи, зокрема з питань боргів по зарплаті, є в компетенції управління праці департаменту соціальної політики, тому в моніторингові групи слід включити також представників від влади.

Під час зустрічі присутні озвучили інші пропозиції з проблемних питань у сфері здійснення контролю за дотриманням трудових прав та висловили готовність до подальшої співпраці під час проведення таких моніторингових візитів.

Довідково.

Уповноважені  представники діють на підставі Конституції України  і Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» і створені в регіонах та областях України задля зменшення навантаження на Уповноваженого та секретаріат з прав людини. Як пояснили представники в області, останнім часом є чимало скарг на роботу органів влади,  зокрема, щодо не дотримання закону про звернення громадян та закону України про доступ до публічної інформації.

За результатами зустрічі напрацьовується рекомендації уповноваженого з прав людини в Україні  щодо взаємодії з профспілками, інспекторами органів місцевого самоврядування та представника уповноваженого в області. Очікується, що будуть створені моніторингові групи з питань дотримання трудових прав громадян, зокрема, на офіційне оформлення трудових відносин, своєчасне та в повному обсязі отримання винагороди за працю і додержання мінімальних гарантій в оплаті праці, робота яких розпочнеться в березні поточного року.

Як поточнили  уповноважені, їх функції – це  відновлення порушеного права людей, а не притягнення до відповідальності роботодавців.