2019-03-01 18:33:37

Голова ФПУ Григорій Осовий взяв участь у Колегії Мінсоцполітики

 

Засідання пройшло за участі Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра соціальної політики Андрія Реви, керівників центральних органів виконавчої влади, представників органів соціального захисту населення з усіх регіонів країни, представників місцевого самоврядування.

Під час заходу були обговорені нагальні питання соціальної сфери, підбиті підсумки роботи за минулі період та окреслені завдання на перспективу, відбувся обмін думок між учасниками заходу щодо різних соціальних проектів, які впроваджуються в різних регіонах України.

За оцінкою Григорія Осового, виступи міністра соціальної політики та керівників служб, підпорядкованих Міністерству, засвідчили, що в державі динамічно реалізуються поставлені у соціальній сфері завдання. Це ілюструють показники скорочення рівня безробіття, збільшення кількості офіційно зайнятих осіб, що означає, що економічне зростання на 3,2%, яке мало місце минулого року, дозволило розширити сферу зайнятості. Позитивним є зростання заробітної плати, як номінальної, так і середньої, за що відповідають соціальні партнери через систему колективних договорів і угод, стимулюючи бізнес і роботодавців до підвищення зарплат. За статистичними даними, протягом останніх трьох років мінімальна зарплата зросла в 2,6 рази, а середньомісячна - в 1,7 раз.

В сфері пенсійного забезпечення завдяки постійному соціальному діалогу і пошуку найбільш прийнятних рішень здійснено ряд кроків на відновлення соціальної справедливості у пенсійному забезпеченні. При визначенні розміру пенсії домінуючим критерієм стає розмір зарплати, з якої сплачені страхові внески, та страховий стаж працівника.

З 1 березня 2019 року розпочинається щорічна індексація пенсій з метою підвищення її купівельної спроможності, цей процес охопить практично усіх пенсіонерів. Таким чином, вже у березні ц.р. підвищення пенсій відбудеться на 17%. Велика робота проводиться по захисту інвалідів, учасників АТО, розвитку центрів соціальних послуг у новостворених територіальних громадах та ін..

У той же час гостро постають питання масової трудової міграції та відтоку кваліфікованих працівників з України, зростання заборгованості із заробітної плати, проблеми у системі загальнообов'язкового соціального страхування, низький рівень заробітної плати   та значної диференціації рівня доходів працюючих. Шляхи вирішення цих та інших актуальних питань мають бути визначені у рішенні Колегії.

Прем’єр-міністр України В.Гройсман дав позитивну оцінку роботі працівників соціальної сфери та зазначив, що праця в Україні є недооціненою. За його словами, у середньостроковій перспективі, мінімальна зарплата має збільшитись принаймні вдвічі і досягти 300 дол. США, відповідно повинна збільшитись і середня зарплата, що є не тільки вимогою часу для подолання бідності в крані, а й цього від нас вимагають умови жорсткої конкуренції за робочу силу.

Голова ФПУ Г.Осовий передав до проекту рішення Колегії пропозиції від профспілок, які стосуються:

- необхідності відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат;

- доопрацювання законопроекту щодо посилення економічного захисту працівників на своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати, а також внесення змін до постанови КМУ від 19.05.1999 № 859 в частині упорядкування оплати праці керівників підприємств, що мають заборгованість із виплати заробітної плати,

- забезпечення фінансової стабільності Фонду соціального страхування та погашення існуючої заборгованості з виплат застрахованим особам та ін.