2019-03-20 14:24:29

ЯКЩО РОБОТОДАВЕЦЬ ІГНОРУЄ СВОЇ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ

Захід відбувся за ініціативою департаменту соціальної політики облдержадміністрації за участю першого заступника голови Ради профспілок області Володимира Уєвича, заступника голови - виконавчого директора обласного об’єднання організацій роботодавців Василя Скригунця, заступника начальника управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації Олександри Гринів, заступника голови Ради профспілок Ульяни Гураль, начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в області Романа Баб’юка, голови обласної ради профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей Ігоря Бабія.

В ході засідання соціальні партнери констатували порушення ст.20 Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” на ПрАТ “Сегежа Оріана Україна”. Переговори по укладенню колективного договору розпочаті з ініціативи профкому підприємства і тривають з 2015 року Факти свідчать про те, що сторона роботодавця фактично ігнорує зобов’язання брати участь у колективних переговорах, постійно затягуючи переговорний процес. Упродовж 4-х років не підписано протокол порядку ведення переговорів, яким пропонувалось чітко визначити тривалість переговорів, дату схвалення та саме  підписання колективного договору; але досі навіть не підписано протокол розбіжностей. Натомість на кожне засідання комісії сторона адміністрації вносить новий проект колективного договору, а не розглядає пропозиції доопрацьованого робочою групою проекту. На сьогодні переговори фактично призупинено.

Для врегулювання ситуації за підсумками засідання первинній профспілковій організації на ПрАТ “Сегежа Оріана Україна” рекомендовано поновити переговори щодо укладення колективного договору.

 Раді профспілок області спільно з обласною радою профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей з метою надання методичної допомоги запропоновано підготувати  проект колективного договору з урахуванням норм Галузевої угоди; управлінню праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації доручено надати роз’яснення адміністрації ПрАТ “Сегежа Оріана Україна” щодо застосування законодавства в частині колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.