2019-04-09 15:59:19

АКТУАЛЬНО. Ціни та зарплати: що нас чекає найближчого часу?

Перш за все, у квітні-червні економісти обіцяють стабільний долар і зростання зарплат. Как повідомляє газета «Сегодня», при цьому всі експерти прогнозують прискорення інфляції: за квітень-липень ціни виростуть в середньому на 2,5%. Основними факторами зростання цін стануть: збільшення тарифів на комунальні та транспортні послуги, індексація соціальних виплат, монетизація субсидій, подорожчання імпортних товарів. Взагалі, «комуналка», а також тютюн і алкоголь стануть ключовими драйверами.

«Середня зарплата в II кварталі складе близько 9350-9500 грн, – вважає експерт Забловський. – Її збільшення пов'язане з індексацією зарплат в корпоративному і державному секторі, а також з необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон. При цьому темпи зростання реальної зарплати залишаться нижчими за темпи інфляції».

Що стосується курса гривні, то, за прогнозами експертів, він залишиться в межах 27-28 грн/$. Але якщо не втрутиться політичний фактор. «Залишаються високими ризики подальшої девальвації гривні в разі загострення політичної ситуації в країні після президентських виборів», – побоюється Забловський.

А експерт Шевчишин назвав такі головні чинники впливу на курс: результати виборів, ризик дестабілізації після них ситуації на Донбасі, світові ціни на ключові експортні товари України. Щодо цін експерт Землянський заперечує:

Щодо такого гострого питання, як безроботиця, експерти прогнозують сезонне зменшення кількості незайнятих рук. «Зниження рівня безробіття пов'язане зі збільшенням пропозиції сезонної роботи, а також зростанням вільних вакансій через тривалу трудову міграцію», – стверджує Забловський. Шевчишин і Землянський уточнили: нові робочі місця з'являться в агросекторі і будівництві.»Безробітних за три місяці стане на 0,8-1,5% менше, ніж в I кварталі, залишиться приблизно 1,5-1,6 млн осіб»..

Що ще можна сказати? І чи можна повністю довіряти прогнозам експертів? Все залежить від тих складних процесів як внутрі країни, так і зовні. Давайте подивимося. Реальні показники в I кварталі виявилися більш райдужними ніж прогнози. Долар вийшов дешевше на 4%, паливо – на 10%, газ – на 28%. Середні зарплати збільшилися, як і передбачали аналітики, – майже до 9500 грн при прогнозі 9560 грн. Вірними виявилися прогнози щодо рівня держборгу, безробіття і інфляції. За підсумком в I кварталі 2019 р. консенсус-прогноз експертів був менш точним, ніж в IV кварталі 2018 року – 64% проти 71%, тобто збіглися з урахуванням курсу долара чотири-п'ять пунктів з семи.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що платіжний баланс України різко пішов в «мінус». Експерти розходяться в думках щодо того, що стало причиною відтоку валюта з України.

В уряді і Національному банку України вважають, що впоратися з виплатами по державному боргу країні допоможуть нові – більш дешеві – кредити. Зокрема, очікується надходження ще двох траншів від Міжнародного валютного фонду.

Олексій Петруня,

Прес-центр ФПУ – за матеріалами газети «Сегодня»