2019-04-10 14:21:09

ОХОРОНА ТА БЕЗПЕКА ПРАЦІ: НОВІ ВИКЛИКИ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ

 

Переконливим в порушених на нараді  питаннях був представлений аналіз виробничого травматизму на підприємствах, в установах та організаціях області та підсумки виконання заходів щодо його запобігання, з яким виступив Василь Соф’як, начальник відділу профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано-Франківській області. Про  практику організації роботи з охорони праці на підприємствах і заходи, які вживаються щодо поліпшення ситуації доповів Руслан Мазур.

Цифри, на жаль, вражаючі. Скажімо, впродовж  2018 року  управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Івано - Франківській області отримало 131 повідомлення про нещасні випадки, внаслідок яких потерпіло 143 особи, з них – 41 зі смертельним наслідком.

Із загальної кількості  нещасних випадків  за 2018 рік,  були пов’язані із виробництвом  105 нещасних випадків, в яких потерпіло 119 осіб, з них 18 - зі смертельним наслідком; також складено один акт форми П-4 про професійне захворювання.

Загальний рівень травматизму за  2018 рік збільшився на 30 нещасних випадків в порівнянні з  2017 роком (119 нещасних випадків  проти 89). Також збільшилась кількість нещасних випадків із смертельним наслідком на 7 випадків (18 проти 11).

Вже в першому кварталі 2019 року сталося 6 нещасних випадків із смертельним наслідком (ТОВ «БК «Благо», ДП Івано-Франківське СУ №612 ТОВ «Західгідробуд ІФ», ТОВ «Агропромбудмеханізація», ПАТ «Прикарпатобленерго, Міське КГ «Косів», ТОВ «ЮТС-Агропродукт», трьох із яких завершено розслідування. Причини випадків дуже різні, не з останніх – перебування на робочому місці в нетверезому стані, нехтування елементарними засобами охорони праці.

           Досить проблемними і недопустимими для подальшого використання в практиці  вважають фахівці  працю по цивільно-правових угодах, де фактично є всі ознаки трудових відносин. Бо вже станом на початок квітня 2019 року поступило 16 повідомлень про нещасні випадки  із працівниками, які працювали на умовах цивільно-правових договорів. По 13 нещасних випадках проводилось спец. розслідування (5 НВ із смертельним наслідком; 4 НВ смерті на підприємстві та 4 НВ із тяжкими наслідками, по 3 НВ розслідування проводила комісія підприємства). Адже за такої праці людям важко або й неможливо отримати компенсаційні виплати вразі нещасного випадку.

Протягом 2018 року Управління Фонду здійснило страхові виплати 2934 потерпілим на виробництві та членам їх сімей у сумі 86.531.000 грн., в т.ч. на відшкодування шкоди потерпілим 78.637.000 грн. та на медичну, професійну і соціальну реабілітацію 7.894.000 грн.

За підсумками проведеної наради вирішено звернутися до керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних установ, організацій щодо проведення розширених нарад з керівниками підприємств соціально-культурної сфери та торгівлі, виробництва деревини та виробів із дерева, сільського господарства, будівництва та виробництва будівельних матеріалів, автомобільного транспорту та енергетики з питань запобігання виробничого травматизму.

Окрім того, виходячи з аналізу причин, внаслідок яких сталися нещасні випадки, та з метою зниження рівня травматизму в області вирішено винести проблемні питання на розгляд чергового засідання виконавчого комітету Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної ради.

Також учасники наради визнають, що слід активізувати інформаційно-роз’яснювальну кампанію, семінари, круглі столи, конференції із задіянням фахівців, щоб поєднувати на практиці теоретичні знання з потрібними навиками на робочому місці. Мають стати непорушною нормою медичні проф.огляди.

 Заходи щодо безпеки праці мають охоплювати якомога більшу частину працюючих громадян і всі сфери економічної діяльності.

«Тільки належні умови праці, гідна плата за неї можуть забезпечити конституційне право громадян та зупинити серйозний виклик для України – трудову міграцію», - резюмували учасники наради.

28 квітня – Всесвітній день охорони праці, який цього року пройде під гаслом : «Безпечне та здорове майбутнє праці».  В області заплановано низку заходів, покликаних пропагувати кращий досвід колективів; відбудеться урочисте відзначення і нагородження переможців огляду-конкурсу на гідні та безпечні умови праці, який тривав кілька місяців.

Аналіз виробничого травматизму на підприємствах, в установах та організаціях області та виконання заходів щодо його запобігання , озвучений В.Соф’яком, - додається.