2019-04-11 09:39:57

ФПУ поставила запитання до кандидатів у Президенти

 

Під час виборів Президента України, без перебільшення, буде вирішуватися доля України на найближчі 5 років, люди очікують позитивних змін.

У цій ситуації Президія Федерації профспілок України зробила публічне Звернення, акцентуючи увагу кандидатів на посаду Глави держави на найбільш важливих для простих людей питаннях, що потребують термінового вирішення владою для досягнення миру й економічного зростання.

Зважаючи на те, що найближчим часом за згодою кандидатів планується провести теледебати, Голова ФПУ Григорій ОСОВИЙ надіслав конкретні запитання, які гостро хвилюють людей праці і на які багатомільйонна профспілкова спільнота, в ході політичної дискусії, очікує отримати чесні і правдиві відповіді.

 

1. Чи готові Ви, як Гарант Конституції, виявляти політичну волю і високу відповідальність перед громадянами, використовуючи право вето щодо законопроектів та зупиняючи дію актів Уряду, якщо вони містять норми, що звужують існуючі права і свободи громадян, професійних спілок та не відповідають Основному Закону України?

 

2. Чи підтримаєте Ви громадську ініціативу профспілок щодо надання петиціям громадян статусу законодавчої ініціативи з обов’язковим розглядом органами державної влади, до яких вони адресовані, – Президентом України, Верховною Радою України, Урядом?

 

3. З метою подолання бідності в країні, чи будуть запроваджені з 2020 року державні соціальні гарантії для громадян: мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія та інші соціальні стандарти на рівні не нижче реально обрахованого (згідно Закону «Про прожитковий мінімум») прожиткового мінімуму, а не переполовиненого, як це має місце зараз?

 

4. В умовах згортання промислового виробництва, значного безробіття, низької ціни людської праці, відтоку найбільш кваліфікованих працівників і молоді за кордон, зростання цін на енергоносії, тарифів на ЖКГ, проїзду у транспорті, платних освітніх та медичних послуг, предметів першої необхідності, які конкретні заходи Вами будуть здійснені, щоб створити належні умови українцям для гідної праці у своїй країні й отримання гідної заробітної плати, яка була б конкурентною по відношенню до країн-сусідів у складі ЄС, щоб зберегти трудовий потенціал та дати потужний поштовх економічному зростанню національної економіки?

 

5. Чи будете Ви, як Глава держави, ініціювати як невідкладний законопроект про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування і забезпечити надання доступної якісної медичної допомоги громадянам, які нині потерпають від правової невизначеності механізму реалізації медичної реформи та обмеженості фінансового ресурсу щодо її реалізації, комерціалізації медичних закладів?

 

6. Із 2015 року скасовано часткове фінансування санаторно-курортного лікування для працюючих і членів їх сімей за рахунок коштів соціального страхування. Його відсутність негативно впливає на загальний стан здоров’я працівників (членів їх сімей). Внаслідок цього суттєво зростає кількість страхових випадків у зв’язку із тимчасовою непрацездатністю. Що буде Вами зроблено і в який термін, щоб повернути скасоване право на санаторно-курортне лікування та оздоровлення, в тому числі для дітей?

 

7. В Україні надмірно складний механізм застосування конституційного права на страйк, також існують низка законодавчих професійних обмежень щодо його реалізації працівниками. Які дії будуть вжиті Вами, як Главою держави, для спрощення механізму реалізації права працівників на страйк як загальновизнаної в світі форми захисту трудових прав?

 

Водночас зазначаємо, що перелік запропонованих питань не є вичерпним, існують значно більше соціально-економічних і трудових проблем, які потребують нагального вирішення.

ФПУ, всеукраїнські профспілки, територіальні профоб’єднання завжди відкриті для діалогу і готові до спільних дій, спрямованих на захист людини праці.

 

 

 

10 квітня 2019 року