2019-04-15 15:34:10

ФОРУМ СОЦІАЛЬНИХ ПАРТНЕРІВ. Голова ФПУ Григорій Осовий - роботодацям: "До слогану "Успішний бізнес - успішна країна" треба додати слова "Добробут людей"!

 

Він зокрема сказав: «Відповідальність, яку на нас покладено, не дає нам права залишатися осторонь не лише питань власне ведення бізнесу, а й складних економічних та соціальних процесів, які сьогодні відбуваються у нашій країні.

Життя українського виробничника в сьогоднішніх реаліях – це постійна боротьба за свою справу та свої права. На жаль, саме нею нам з вами приходиться займатись на шкоду нашій основній роботі - розвитку виробництва, інвестуванню, створенню нових робочих місць. Але ми маємо це робити.
Серед нас лідери промислового виробництва, за кожним за кожним із яких – компанії, що у сукупності генерують 70% ВВП України та дають роботу 5 мільйонам українців. Тут присутні керівники підприємств, історичний шлях яких вимірюється віковою історією.

Ці люди є голосом українського бізнесу.

І у нас більше нема надії на політиків та можновладців. Останні події в українському політикумі це вкотре підтверджують.

Роботодавці в Україні мають набагато ширші горизонти планування та набагато довшу історію, ніж особистості, які на кілька років приходять в політику та витрачають свої та наші з вами час і кошти на черговий перерозподіл влади та грошових потоків.

«Я не можу погодитися з тим, що закони, які регулюють промисловість величної нації мають стати предметом партійних суперечок», сказав ще у 19 столітті британський Прем’єр Бенджамін Дізраелі.

Маніфест роботодавців України не випадково починається саме з цієї його цитати.

Ми з цим також погодитися не можемо. Ми розуміємо, що далі так тривати не може.

І саме #Маніфест_роботодавців_України – і є нашою відповіддю на питання що і, найголовніше, як робити, щоб змінити ситуацію в країні!

Саме це – програма прискореного економічного розвитку України, написана нами – роботодавцями практиками.

Ми вже успішно презентували його широкій громадськості, кандидатам у Президенти, лідерам фракцій у ВР. А тепер настав час дій.

Саме Маніфест роботодавців містить відповіді на найгостріші питання розвитку вітчизняної економіки.

Ми можемо сьогодні згадати історію того, коли ми у 2011 році об’єдналися, прийняли перший Маніфест роботодавців та перемогли. Ми поставили собі цілі, зокрема, снизити ЄСВ, прийняти новий Митний кодекс та закон про “єдине вікно” на митниці, запровадити систему автоматичного відшкодування ПДВ, зменшити кількості видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. І все це вже зроблено!

Сьогоднішній Маніфест роботодавців є логічним продовженням того документу.

Ми сьогодні зібралися саме тому, що економічну політику країни мають формувати не тимчасові політичні фігури, а ті, хто створює робочі місця, платить податки та бачить довгострокову перспективу. За нами – наші люди, виробництва, громадськість.

Якщо наш план економічного розвитку буде спільними зусиллями реалізовано, країна отримає новий поштовх до розвитку, нові виробництва та робочі місця, вищі зарплати і соціальну стабільність. А українці – стимул жити та працювати в Україні.

І якщо політики цього не зрозуміють, нехай не очікують, що на цих або парламентських виборах їх радо зустрічатимуть на наших заводах та фабриках.

Адже для того, щоб план прискореного економічного зростання України став реальністю, він має стати програмою дій для Президента, Прем’єра, депутатів Верховної Ради.

Саме тому ми закликаємо владу до негайних дій, реальних дій задля ДОБРОБУТУ ДЛЯ ВСІХ.

Ми звертаємося до кандидатів у Президенти. Шановні Петре Олексійовичу, шановний Володимире Олександровичу! Досі гратися з країною у популістичні ігри! Час зрозуміти, що часу в нас немає! Усвідомте серйозність викликів, що постали перед нашою країною! Будь-який результат виборів не має розколоти Україну.

Ми всі повинні об’єднатися заради спільного добробуту та розвитку. Об'єднати зусилля заради збереження України.

А від кандидатів у Президенти ми чекаємо відповіді на нашу ініціативу. Сьогодні важливі змісти та стратегії, а не батли та бігборди.

Шановні народні депутати, лідери фракцій! Нами сформовано перелік законопроектів, які потребують вашої негайної уваги та прийняття у Парламенті для того, щоб економіка України мала змогу розвиватися, а люди – отримувати гідні умови праці та зарплату!

Досить стелити червону доріжку товарним кредитам та чекати як мани небесної чергового траншу, на який потім купувати імпортну техніку та наймати іноземні компанії для роботи в Україні.

В Україну мають приходити інвестиції, нові технології, зростати локалізація виробнитцва та створюватися нові робочі місця.

Українські черноземи мають обробляти українські трактори, українській врожай – збирати українські комбайни, на виклики при надзвичайних ситуаціях – прилітати українські гелікоптери, вулицями українських міст – їздити українські трамваї, тролейбуси та автобуси. Український газ – піднімати українські компресори та азотні станції. Нашу землю має боронити українська військова техніка. Виробляти електроенергію – українські турбіни. Повітряні рейси обслуговувати – українські літаки.

Українці заслуговують на те, щоб не їхати шукати долі за світ очі, а гідно працювати у рідній країні, жити стабільним, повним та радісним життям!

Українські роботодавці готові працювати заради ДОБРОБУТУ ДЛЯ ВСІХ!

Та закликають до цього усіх однодумців».

На форумі виступив Голова СПО обєднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. Профспілковий лідер привітав делегатів та гостей з’їзду. Він зокрема зазначив, що заклик до єднання, який пролунав у доповіді Голови ФРУ Дмитра Олійника, - це дійсно важлива річ не тільки для розвитку та поглиблення соціального діалогу, але й для соціально-економічного та суспільного розвитку України. Тому профспілки підтримують той Маніфест роботодавців, який було розроблено та презентовано ФРУ. Більш того,підкреслив Григорій Осовий, якщо б цей документ винести на всенародний референдум, народ би однозначно його підтримав. Сьогодні головне завдання – переконати владу, що Маніфест – є можливість подолати ту кризу, яка охопила економіку країни.

Одночасно, підкреслив Голова ФПУ, ми можемо критикувати владу, Уряд, але самим треба робити все можливе, щоб ця криза була як можна швидше подолана. «Саме поєднання бізнесу та працівників, впевнений, той ключ пошуку успіху на ринку праці та в економіці України, - сказав він. – Хочу запевнити вас, що ми були, є і будемо надійними партнерами і в реалізації Маніфесту роботодавців, і в співробітництві для розвитку країни, для добробуту людей. Це закріплено також і в рішеннях засідання СПО об’єднань профспілок, яке відбулось в той же день, що і форум Федерації роботодавців».  

Голова ФПУ також сказав, що  до слогану форуму "Успішний бізнес - успішна країна" треба додати слова "Добробут людей". Тому що саме на це має бути спрямовані зусилля влади, бізнесу та профспілок.

Під час форуму делегати та експерти обговорили шляхи реалізації Маніфесту роботодавців України, зокрема, такі важливі для бізнесу та країни питання: 

- Як зробити нашу економіку передовою, інноваційною та конкурентною?
- Як досягти прискореного економічного зростання?
- Як призупинити трудову міграцію?
- Яким є бачення ролі України в європейській індустріалізації та кооперації і що ми можемо запропонувати світовому ринку?


Було багато цікавих цифр та людей. Також було оголошено переможців у номінаціях рейтингу Федерації роботодавців України «Лідери бізнесу в Україні: динаміка та відповідальність-2018».

 

Прес-центр ФПУ