2019-04-17 10:18:50

Ненажерливе рейдерство

 

Як це все відбувалося?

Багатомільйонні борги виявилися у підприємства "Клінічний санаторій «Жовтень», розташованого в Конча-Заспі під Києвом, після проведення перевірки господарської діяльності санаторію. Як повідомив під час прес-конференції в Києві провідний економіст департаменту корпоративних прав та майна Федерації профспілок України Андрій Олійник, перевірка виявила й інші грубі порушення – від невиплати заробітної плати працівникам протягом півроку до погіршення стану санаторію.

29 березня у ПрАТ лікувально-оздоровчих закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» (а «Жовтень» – власність саме «Укрпрофоздоровниці») заявили про спробу рейдерського захоплення санаторію. У держреєстрі були виявлені істотні зміни в реєстраційних даних підприємства, зокрема була видалена інформація про т.в.о. головлікаря Сергія Мельника, якого Наглядова рада «Укрпрооздоровниці» у зв’язку зі звільненням Олександра Владимирова тимчасово призначила керівником санаторія. Також відбулася протиправна реєстрація нової редакції статуту, в якій юридична адреса санаторію «Жовтень» чомусь перенесена з Києва у Красноград Харківської області (!).

За фактами підробки документів та втручання в держреєстр відкрито кримінальне провадження. Більш того, у ФПУ запевнили, що підстав для звільнення колишнього керівника санаторію більш ніж достатньо.

«Перевірка господарської діяльності санаторію показала, що дії головного лікаря санаторію привели до збільшення заборгованостей підприємства перед кредиторами на 10 мільйонів тільки за останні два роки – на сьогоднішній день загальна сума заборгованості становить 16 мільйонів гривень, при тому, що на рахунках підприємства лише 300 тисяч гривень для оплати цієї заборгованості, - розповів економіст ФПУ Андрій Олійник. - Крім того, є значні заборгованості по заробітній платі – працівникам санаторію не платять уже три місяці, і борг склав два мільйони гривень. Причина всіх цих боргів – керівництво санаторію брало участь в реалізації різноманітних шахрайських схем із залученням деяких аутсорсингових компаній».

За його словами, через аутсорсингові фірми проводилася оплата різних послуг, які фактично не надавалися санаторію. Тільки за останні 2,5 року були укладені договори на загальну суму 16,5 мільйонів гривень, із яких 10 мільйонів «розчинились у повітрі».

Що далі? Заступник голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко впевнений, що суд визнає звільнення Олександра Владимирова законним, а також дасть відповідну оцінку ситуації, що склалася.

«Тут не може бути двох думок, - зазначив він. - Санаторій «Жовтень» – майно Федерації профспілок України. Детально розбиратися в причинах доведення санаторію до такого критичного стану, а також виявляти причетних до злочинних дій зараз будуть наші управлінські органи – спостережну раду, члени правління та президії. Що стосується злочинних схем по захопленню санаторію: цим питанням ми зараз посилено займаємося. Відповідні заяви направлені до правоохоронних органів, до Міністерства юстиції та прокуратури, і у мене навіть немає сумнівів в тому, що правосуддя буде на нашому боці. Дуже скоро юридичні документи будуть належним чином відновлені, а винні покарані».

Додамо, що це лише один з багатьох випадків, коли відбуваються спроби рейдерських атак та «окупації»  з боку чиновників та окремих дуже нахабних громадян майна, що по праву та по закону належать профспілкам. Але є впевненість, що всі вони зустрінуть гідну реакцію з боку членів профспілок, профспілкових організацій та керівництва ФПУ і ПрАТ «Укрпрофоздоровниці».

Олексій Петруня