2019-05-14 10:20:47

Обговорено зміни при призначенні субсидій та пільг

 

У нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації Віталій Федорів з представниками департаментів соціальної політики, будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА, головного управління Пенсійного фонду України в області, АТ «Ощадбанк».

На нараді підбито проміжні підсумки впровадження надання субсидії у грошовій формі, обговорено питання щодо змін у законодавстві стосовно житлових субсидій та пільг. Усім діючим субсидіантам, які не матимуть заборгованості за комуналку у травні автоматично перепризначують субсидію на новий період.

Повторно з документами – заявою та декларацією про доходи – у травні до управління соціального захисту населення необхідно буде звернутися:

- орендарям житла та внутрішньо переміщеним особам;

- тим сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих в помешканні осіб;

- тим сім’ям, де є непрацюючі люди працездатного віку, в яких або відсутні доходи, або вони менші мінімальної заробітної плати;

- тим сім’ям, в який відбулися зміни у складі сім’ї протягом останнього року.

Було зазначено, що при призначенні субсидій не враховується заборгованість споживача, яка виникла внаслідок дій надавачів послуг:

- не укладення договору з Ощадбанком;

- нарахування додаткової заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу, що нарахована виконавцем комунальної послуги з посиланням на рішення суду щодо норм споживання природного газу побутовими споживачами у разі відсутності лічильників газу та у зв’язку з приведенням об’ємів використаного природного газу побутовими споживачами до стандартних умов.

Розширено можливості призначення субсидії особам з інвалідністю з ураженнями опорно-рухового апарату, які пересуваються на візках і які отримали жилі приміщення за рахунок державного чи місцевого бюджету.

Якщо сума призначеної субсидії перевищує 5 тисяч гривень на місяць, її виплата здійснюється у грошовій безготівковій формі.

Урегульовано питання виплат субсидій у готівковій формі через Ощадбанк на підставі довіреності представника одержувача.

Субсидіант може обрати готівкову чи безготівкову грошову форму отримання субсидії.

Також зазначалося що з 1 жовтня розпочнеться монетизація пільг зі сплати житлово-комунальних послуг.

Передбачено дві форми надання пільг у грошовій формі: готівкою і безготівково. Пільги без заяв у безготівковій формі надаватимуть всім пільговикам через Ощадбанк. Водночас за заявою громадян пільгу можуть надавати у готівковій формі, тобто «живими грошима». Для цього потрібно відкрити рахунок у відповідному банку. Реквізити потрібно вказати у заяві. Автоматично пільги виплачуватимуть безготівково.

Міністр також наголосив на необхідності у найкоротший термін провести автоматизований перерахунок субсидії на наступний період тим домогосподарствам, яким вона має бути перепризначена без звернення, дотримуватися термінів призначення і перепризначення субсидій, адже нині виплата субсидій іде як соціальна адресна допомога.