2019-07-02 08:14:51

НОВІ ТЕНДЕНЦІЇ. СОЦІАЛЬНІ ПАРТНЕРИ _ В ПРОЦЕСІ Інновацій

 

 

Мета проекту – це допомога українським Уряду та соціальним партнерам у роботі над поліпшенням управління ринком праці та покращенням тристороннього соціального діалогу з цих питань і проблем.

Про це розповіла Олександра Гринів, заступник директора департаменту соціальної політики, секретар обласної Тристоронньої соціально-економічної ради, яка взяла участь у засіданні Керівного комітету проекту «Інклюзивний  ринок праці для створення робочих місць», яке відбулося 26 червня ц.р.

  •  Розпочався вже другий етап проекту. На цей раз фахівці МОП та учасники засідання Комітету обговорювали тему «Розвиток професійних навичок»  нових потенційних учасників ринку праці, який має бути узгоджений найперше з попитом, зокрема, в приватному секторі. До слова – «Розпочни та вдосконалюй свій бізнес» є на сьогодні найбільшою програмою навчання підприємницької діяльності, спрямованої на створення і поліпшення зайнятості для жінок і чоловіків, шляхом започаткування і розвитку власної справи.

Якщо попереднім етапом проекту були тренінги та аналіз українського законодавства щодо відповідності стандартам праці, насамперед - Конвенціям МОП - №88 «Про організацію служби зайнятості», №181 – «Про приватні агентства зайнятості», №168 «Про сприяння зайнятості та захист від безробіття»…, то цього разу – акцент на тему, звідки взяти «професійні навички», з яких починається синхронізація вітчизняних «Системи освіти» і «Системи ринку праці»? Іншими словами - маємо готувати не абстрактних фахівців, а тих, які затребувані на ринку праці.

 

  • Як в перспективі виглядає  довершена ідея створення ринку праці рівних можливостей для  людей з особливими потребами, які, на жаль, в нинішніх реаліях України здебільшого зачинені за дверима, а для здорових членів суспільства – це «люди на їх утриманні»?

 

  • За «Владою» у співпраці із соціальними партнерами, список яких можна розширювати за бажанням сторін брати участь у проекті – найперше,  керування процесом, фінансування та  прогнозування попиту на професійні навички; це й розробка стандартів та програм навчання, контроль якості, - зазначає О.Гринів. - За «Системою освіти»– підготовка випускників шкіл, професійно орієнтованих,  і саме в тих галузях, які є в нас. А далі – «Система ринку праці» з її потребами.

Ніби й нічого нового, проте – йдеться про посилену координацію і можливість керувати процесом. Новий підхід до цих питань  вселяє оптимізм, і ми готуємося до нових рис у співпраці з роботодавцями та у веденні Тристороннього соціального діалогу, де має бути місце інклюзивній праці, статистичного прогнозованого попиту, відтак правильної організації   впровадження процесу в життя.

Данська підтримка є частиною тематичної програми сталого та інклюзивного економічного розвитку України, ціль якої – гідна праця та економічне зростання.

Наш кор.