2019-07-08 16:40:46

МЕДИЦИНА в умовах трансформацій: БУДЬ МУДРИМ, або І ВЗУТІ, І БОСІ…

 

Тобто, припинено фінансування Національною службою охорони здоров’я України  тієї категорії людей, які фактично не уклали Договір про своє медичне обслуговування. Як результат,  залежно від потужності закладу, кожен з них втрачає від 200 до 800 тис.грн. на рік. Це досить велика сума. Однак, згідно Конституції України кожна людина має право на надання медичної допомоги. Людині, яка не уклала декларацію з лікарем первинної ланки на обслуговування, не можна відмовити у наданні медичної допомоги.

Наступне. Фактично вже почалося реформування вторинної і третинної ланок медицини в усіх областях України, в т.ч. в Івано-Франківській.

Перший крок - це перетворення закладів охорони здоров’я області в комунальні некомерційні підприємства. Хочу сказати, що Постановою Кабінету Міністрів було  передбачено у 2019 році як пілотний проект в Полтавській області – реформа вторинного рівня.

Однак, не зважаючи на те, що ще не узагальнено результати,  всі швиденько побігли створювати комунальні некомерційні підприємства, щоб укласти договір з Національною службою охорони здоров’я України.  Але, створення комунального некомерційного підприємства - це тільки початок, це зміна організаційно-правової форми. А от другий крок - щоб укласти  такий договір у підприємства ні в якому випадку не може бути боргів. В тому числі  боргів по виплаті заробітної плати.

Реальність тим часом така,  що  вже маємо 21 заклад третинної ланки, які почали перетворюватися в комунальні  некомерційні підприємства, також в районах чотири комунальні некомерційні підприємства, в які перетворилися центральні районні лікарні. А всі решта - в стадії перетворення. Зазначаю, фактична заборгованість заробітної плати на сьогоднішній день настільки висока, що не реально уявити, як швидко її  можна буде погасити, щоб не було, як вимагається, при укладанні договору з Національною службою охорони здоров’я.

Для прикладу: станом на 1 липня цього року не виплачена заробітна плата складає 50 млн.  в тому числі по Івано-Франківську – 15 млн. Однак хочу уточнити, що заробітна плата працівникам  закладів охорони здоров’я обласного центру виплачується вчасно і в повному обсязі. А ці  борги – це не виплачені податки та неперераховані  профспілкові членські внески, що є частиною зарплати кожної працюючої в галузі людини. Заробітна плата  виплачується вчасно і в закладах обласного підпорядкування. А от в районах області - ситуація катастрофічна.

На кінець 2019 року прогнозуємо, що нам буде не вистачати 146 млн.грн. Тим часом, ще оне важливе уточнення -  Щоб мати фінансування наступного року, тобто з 1 січня 2020 року,  Договір  з Національною службою охорони здоров’я має бути укладеним до 1 листопада поточного року.

Тому, будь мурим, як кажуть в народі.

І НАДІЯ, І РОЗПАЧ

- Ситуація з невиплатою зарплати ми мали вже останні два роки. Було, що в окремих районах  зарплата не була виплачена станом на 1 січня наступного року. І тому важко уявити, як це вирішити цього року.

Тому, маю відверто сказати, що наша профспілка, так само як головні лікарі та керівники закладів охорони здоров’я, -  в розпачі. До кого звернутися у цей непростий час?

Тому, очікуємо, що в області невдовзі матимемо сформовані владні структури, і наше завдання – спільно  прийняти рішення як жити.

Цими днями матимемо засідання Президії нашої обласної організації, обговоримо ситуацію, приймемо конкретні рішення і завдання, як захистити наших людей в умовах так званих трансформацій. Щоб не порушувалося право людини праці при перетворенні закладів і, зокрема, щодо  виплати зарплати. Звернення надішлемо кожному урядовцю, високопосадовцю, в чиїй компетенції вирішення цих питань.  

А ЛЮДИ ДУМАЮТЬ: «ЯК ДОБРЕ, ЩО ТЕПЕР ГРОШІ ПІДУТЬ ЗА МНОЮ…»

 

- Як це відбивається на рівні обслуговування пацієнтів?

- Наразі, звичайно, що ні, не відбивається. Пацієнти цього кульгання  не відчувають. Відчувають медпрацівники.  Тому що за медичне обслуговування людей несе відповідальність держава, однак зараз ці обов’язки повністю перекладені на плечі  лікарів та медпрацівників. Люди навпаки думають: як добре, що тепер гроші підуть за мною… і буде надана медична допомога, і буде менше проблем. На жаль, не можемо себе заспокоювати. Тому що, якщо процес розвиватиметься в такому темпі і ракурсі – трансформацію відчує кожна людина. Адже,

ЛІКАРІ ВОЛОНТЕРАМИ НЕ ЗАХОЧУТЬ БУТИ

  • Питання: як на цьому тлі відбувається переорієнтація самих медиків? Вони створюють свої приватні заклади?
  • Так. Приватних закладів багато. І, звичайно, приватні заклади мають можливість укладати Угоди з Національною службою охорони здоров’я. У них нема ніякого обмеження, бо в них усі послуги платні. Безперечно, якщо вони отримають фінансування від національної служби,  то зможуть і покращити надання медичних послуг, і розширити їх.

Вакууму не буде. Пацієнт матиме змогу отримати належну медичну допомогу в приватних закладах, але це буде не безкоштовно.

Велика претензія до районних бюджетів. В них останнім часом доходи  місцевих бюджетів збільшилися у чотири рази. І, не зважаючи на те, що є Постанова Кабінету Міністрів, що 90 відсотків доходів мають спрямувати на виплату заробітної плати, в багатьох районах, як :  Богородчани, Косів, Верховина, Городенка … дурять людей.  Головні лікарі терплять. Я їх розумію. Вони залежать від районної влади і не можуть так з напором вимагати , як це говорить та робить профспілка. Тому,  люди звертаються до нас: що робити?

Чекаємо влади…

Записала МАРТА ПАВЛИШИН