2019-09-02 10:11:06

Укрпошта хоче знову збільшити тарифи.ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК. Збільшення плати за послуги – лише за умови підвищення зарплат

 

 

Нові тарифи пропонується встановити з урахуванням зростання розміру мінімальної заробітної плати у 2020 році, прогнозованого рівня інфляції та нових цін на паливно-енергетичні ресурси, що вплине на собівартість поштових послуг. У зв’язку із зазначеним, «Укрпошта» планує підвищити тарифи:

- на пересилання письмової кореспонденції у межах України (непріоритетний лист, картка або бандероль вагою до 50 г) на 1 гривню;

- на пересилання посилки без оголошеної цінності масою до 10 кг у межах України - на 5 гривень. Тарифи на відправлення до іноземних держав не переглядаються.

Напередодні засідання СПО об’єднань профспілок пропозиції «Укрпошти» щодо необхідності підвищення тарифів були розглянуті та у цілому підтримані Робочою групою СПО, яка розглядає документи з питань зміни діючих тарифів (цін) для населення (електроенергія, газ, послуги транспорту та зв’язку), що надходять від центральних органів виконавчої влади та державних колегіальних органів.

У якості аргументації було враховано те, що чергове підвищення тарифів дозволить «Укрпошті» забезпечити підвищення заробітної плати працівникам основної професії, розраховуватись за енергоносії, уникнути збитковості та бути конкурентоздатними на ринку послуг поштового зв’язку.

Після гарячої та тривалої дискусії більшістю голосів члени СПО об’єднань профспілок також підтримали пропозиції АТ «Укрпошта» щодо зміни Граничних тарифів.

 

У рішенні з цього питання чітко вказано, що профспілки погоджують підвищення цін лише за умови:

 

- направлення додатково отриманих від цього доходів на збільшення фонду оплати праці працівників основної професії.

 

Профспілки також вимагають забезпечення належної диференціації посадових окладів керівного складу «Укрпошти» і середньомісячної заробітної плати листонош та операторів поштового зв’язку, а також здійснення заходів з розвитку підприємства та покращення якості послуг поштового зв’язку для населення.

У рішенні записано, що за підсумками півріччя з моменту запровадження «Укрпоштою» нових тарифів профспілкове СПО на своєму засіданні заслухає інформацію Голови Профспілки працівників зв’язку України Миколи Стародуба  щодо виконання зазначених умов.

 

Подібне рішення також було ухвалене після розгляду проекту наказу Мінінфраструктури «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».

 

У розділі різне члени СПО обговорити дії профспілкової сторони щодо вирішення проблем з фінансування Фондом соціального страхування матеріального забезпечення застрахованим особам, а також стратегію подальшої роботи профспілок над проектом нового Трудового кодексу.