2019-11-25 11:47:00

УКРАЇНСЬКІ ТЕС ПЕРЕВЕДЕНІ НА ВИМУШЕНИЙ ПРОСТІЙ

 

«З 1 липня 2019 року в Україні запрацювала Європейська модель ринку електроенергії. Профспілка підтримувала впровадження даної моделі, схвалювала єдині правила для всіх учасників ринку, рівні умови для імпорту та експорту і вільну конкуренцію між виробниками та постачальниками електричної енергії. Але. На сьогоднішній день енергетики відчувають гострі та болючі проблеми у зв’язку із порушенням вищевказаних базових принципів нового ринку. Власне з цими проблемами ми до Вас звертаємося6 Імпорт електроенергії з Росії та Білорусі, - йдеться в ЗВЕРНЕННІ. – Російські та білоруські компанії укладають прямі двосторонні договори з українськими підприємствами – енергоємними споживачами, що автоматично витісняє з ринку українських виробників електричної енергії».

«Збільшення імпорту електричної енергії вже призвело до вимушеної зупинки деяких українських енергоблоків ТЕС».

«Вже в листопаді Укренерго  перевело всі ТЕС на роботу нижче мінімального складу обладнання (по одному блоку або корпусу на станції). Внаслідок цього частина працівників на окремих ТЕС були переведені на простій ( Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС). Запаси вугілля на складах ТЕС з 5 жовтня по 15листопада зросли в 1.7 разів або на 900 тис. тонн. А це означає, що в умовах імпорту електроенергії з Росії  та Білорусі вугілля стає непотрібним, а Україна повинна терміново скорочувати його видобуток.

« Якщо ТЕС продовжать працювати в такому режимі, то українські виробники електроенергії будуть змушені проводити вимушені безстрокові простої більшості персоналу вітчизняних ТЕС. За всю історію українські енергетики ще ніколи станції не були в простої під час осінньо-зимового періоду. Внаслідок простою ТЕС на надлишку вугілля зупиняються шахти та збагачувальні фабрики. Спочатку працівники на ТЕС можуть не отримати очікуваний дохід перед  новорічними та різдвяними святами, а через 1-2 місяці може розпочатися масове звільнення персоналу у зв’язку з неможливістю забезпечити сім’ї. Обслуговувати ТЕС буде нікому, за ними зупиняться шахти. Знищення генеруючих підприємств, а за ними і закриття шахт, може призвести до скорочення близько 100 тисяч робочих місць, а це живі люди!».

Профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України – Укрелектропрофспілка закликає:

  • Зупинити імпорт електричної енергії з Російської Федерації та Республіки Білорусь;-
  • Відмінити прайс кеп на ринку на добу вперед, на внутрішньодобовому ринку та при розвантаженні на  балансуючому ринку.
  • Запровадити ринок допоміжних послуг – адже вся нормативна база готова;
  • Дозволити Гарантованому покупцю здійснювати продаж електроенергії та загальноекономічних підставах з метою отримання прибутку, достатнього для покриття витрат, пов’язаних із виконанням Спеціальних обов’язків.

В Листі також висловлено сподівання,

«що у високих кабінетах почують прохання та заклики працівників енергетичної та споріднених галузей, не дадуть загинути вітчизняному виробнику електричної енергії, збережуть робочі місця та віру мільйонів працівників енергетики та членів їх сімей в енергонезалежну, енергобезпечну та вільну Україну».