2020-06-15 09:55:18

ВІДБУЛОСЬ ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

 

Зміни до Порядку складання та виконання бюджету Фонду соціального страхування України та Кодів економічної класифікації видатків бюджету обумовлені зміною структури доходної та видаткової частин бюджету Фонду, що пов’язано із наданням фінансової допомоги Фонду, яка виділена із фонду  боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками.

Зміни до бюджету Фонду на 2020 рік внесено з метою уточнення планових показників доходів та видатків, передбачених бюджетом Фонду на 2020 рік, у зв’язку із запровадженням заходів в країні, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Загальна сума доходів Фонду складе 29 696,6 млн.грн., а видатків – 29 666,7 млн.грн., що на 471,1 млн.грн. більше від затвердженого початкового показника за рахунок передбачення видатків на виплату матеріального забезпечення та страхових виплат.

В бюджеті враховано надходження фінансової допомоги Фонду, яка виділена з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками у загальній сумі 2 278,8 млн.грн. для виплати матеріального забезпечення та страхових виплат, з яких 1 807,7 млн.грн. на поворотній основі, а 471,1 млн.грн. на безповоротній основі.

Оскільки за прогнозними розрахунками в поточному році відбудеться зменшення надходжень до Фонду страхових внесків страхувальників та застрахованих осіб на 1 807,7 млн.грн., відповідна сума наданої фінансової допомоги на поворотній основі піде на погашення цієї нестачі коштів. З 471,1 млн.грн. фінансової допомоги Фонду на безповоротній основі:

– 289,1 млн.грн. передбачено для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, зокрема особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, в розмірі 50% середньої зарплати (доходу) незалежно від страхового стажу;

– 182,0 млн.грн. передбачено для надання страхових виплат, у тому числі одноразової допомоги членам сімей медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які померли від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Резерв коштів Фонду передбачено у сумі 29,9 млн.грн. (що одночасно є прогнозованим залишком коштів на кінець 2020 року).

 

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення   ФПУ