2021-02-05 14:57:08

Профілактичні заходи щодо нерозповсюдження коронавірусу на підприємстві

 

              Відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про охорону праці»  у колективному договорі, угоді сторони передбачають забезпечення працівникам комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання.
              Роботодавець повинен розробити та запровадити профілактичні заходи для запобігання поширенню COVID-19 на підприємстві. Запорукою ознайомлення всіх працівників з розробленими заходами профілактики буде проведення позапланового інструктажу з охорони праці.
               Відповідно до пункту 6.6. «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці» (НПАОП 0.00-4.12-05) , затвердженого наказом Державного комітету України з нагляду за охороною праці від 26 січня 2005 р. № 15 (зі змінами),та Переліку робіт з підвищеною небезпекою, обсяг і зміст позапланового інструктажу визначається в кожному окремому випадку залежно від причин і обставин, що спричинили його проведення.
                Причиною проведення позапланового інструктажу може стати наказ роботодавця по підприємству «Про проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків коронавірусу COVID-19» із впровадженням заходів для профілактики захворювання.
                 Якщо на час проведення позапланового інструктажу працівник був відсутній на роботі з поважних причин, слід ознайомити його з заходами та провести інструктаж у день його виходу на роботу.
                  Під час карантину деякі підприємства припиняють діяльність, і у працівників виникає вимушена перерва в роботі, то відповідно до пункту 6.6. НПАОП 0.00-4.12-05, не забувайте проводити позаплановий інструктаж: 
 -після перерви в роботі більше 30 календарних днів  - для робіт підвищеної небезпеки;
   для решти робіт - понад 60 днів.
                  Роботодавці повинні запроваджувати профілактичні заходи, навіть якщо випадки COVID-19 не зареєстровані серед працівників, де вони здійснюють свою господарську діяльність. Поверхні (наприклад, столи та усі робочі поверхні, телефони, клавіатури, тощо) потрібно регулярно протирати дезінфікуючим засобом. Працівники повинні регулярно та ретельно мити руки. 
                   Своєчасно запроваджені профілактичні заходи можуть скоротити втрачені робочі дні через хворобу та зупинити або сповільнити розповсюдження COVID-19, якщо він потрапляє на одне з ваших робочих місць. Переконайтесь, що робочі місця ваших працівників чисті та гігієнічні.