2021-03-18 14:40:23

ЗАБЕЗПЕЧИТИ ПРЕДСТАВЛЕНІСТЬ ЖІНОК У ВСІХ СФЕРАХ ЖИТТЯ ТА ДОМОГТИСЯ ДЛЯ НИХ ОДНАКОВОЇ З ЧОЛОВІКАМИ ОПЛАТИ ПРАЦІ ЗАКЛИКАЛИ НА 65-ІЙ СЕСІЇ КОМІСІЇ ООН ЗІ СТАНОВИЩА ЖІНОК

 

Скасувати дискримінаційні закони, забезпечити представленість жінок у всіх сферах життя, домагатися для них однакової з чоловіками оплати праці, вирішувати проблему гендерного насильства і надати простір для представниць нового покоління.  Про це Антоніу Гутерріш заявив, виступаючи на відкритті 65-ї сесії Комісії зі становища жінок. Він нагадав, що у нинішньої кризи, пов’язаної з COVID-19, «жіноче обличчя»: ймовірність втратити роботу і засоби для існування внаслідок пандемії у жінок на 24% вище, ніж у чоловіків.

В умовах карантину та обмежень на пересування дівчата і жінки піддаються різного роду небезпекам – від сексуального насильства до примусу до раннього шлюбу. На їх плечах також, як правило, лежить все навантаження неоплачуваної роботи по дому. «Наразі важко підрахувати всі ті збитки, які понесли жінки, але наслідки кризи будуть відчуватися ще десятиліттями, вони відіб’ються і на майбутні покоління. Прийшов час змінити курс», – переконаний глава ООН.

За його словами, досвід багатьох десятиліть показує, що участь жінок у житті суспільства призводить до поліпшення економічної ситуації, підвищення ефективності соціальних програм, більш стабільного миру і прогресу в області боротьби зі зміною клімату.

Відновлення після пандемії, за словами глави ООН, – це можливість змінити ситуацію і скоротити гендерну нерівність. У цьому контексті він рекомендував усім країнам світу діяти на п’яти напрямках: змінити закони, які обмежують права жінок, забезпечити представленість мешканок планети у всіх сферах життя, домагатися для них однакової з чоловіками оплати праці, боротися з гендерним насильством, а також надати можливості для діяльності жінок і дівчат нового покоління.

Жінки повинні відігравати ключову роль у роботі з відновлення після кризи, пов’язаної з пандемією, – тільки в цьому випадку вони будуть ефективні. На думку глави ООН, команди, в яких переважають чоловіки, приймають однобокі рішення. Про це Генеральний секретар заявив в ході віртуальної зустрічі з представницями громадянського суспільства.

У нинішній сесії взяла участь віце-президент США Камала Харріс – перша жінка на цій посаді. «Становище жінок свідчить про рівень демократії», – заявила Харріс. «Демократія захищає права людини, її гідність і принцип верховенства права, – підкреслила віце-президент США. – Мова йде про загальний мир і процвітання. А це означає, що повинен бути почутий голос кожного члена суспільства – незалежно від статі». За її словами, демократія – це процес, який вимагає постійної уваги і вдосконалення.

Вона додала, що Білий дім буде захищати демократичні цінності, закладені в Декларації про права людини, розширювати зв’язки з ООН і зміцнювати багатосторонню систему міжнародного співробітництва в цілому.

Цьогорічна сесія Комісії триватиме до 26 березня. Одна з її тем – боротьба з сексуальною наругою і домаганнями. На порядку денному багато інших питань, в тому числі – становище жінок у спорті і їх роль у боротьбі з пандемією тощо.

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ