2021-05-11 14:43:15

ОЧІЛЬНИКИ МІЖНАРОДНИХ ПРОФОБ’ЄДНАНЬ ЗВЕРНУЛИСЬ ДО КЕРІВНИЦТВА УКРАЇНИ ЩОДО РЕГРЕСИВНОЇ РЕФОРМИ ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

 

У листі до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова вони привернули увагу, що зараз у парламенті України перебувають на розгляді щонайменше вісім законопроектів, які, на погляд міжнародних профспілок, порушують міжнародні трудові стандарти, включаючи конвенції МОП, ЄСХ (П) та Директиви ЄС.

Керівники міжнародних профоб’єднань вимагають їх відкликання та припинення будь-яких офіційних процедур з їх ухвалення. Немає жодних підстав приймати поспішно розроблені зміни до цих важливих законів без повноцінних тристоронніх переговорів. Ці законодавчі зміни мають бути предметом повномасштабних консультацій з профспілками.

- Замість цього для підготовки змін до Трудового кодексу та інших відповідних законів ми закликаємо скористатися у повному обсязі досвідом та технічною допомогою МОП, яка реалізовує декілька проектів співпраці з урядом та соціальними партнерами в країні – наголошено у листі. - Ми закликаємо український уряд та парламент поважати загальнолюдські міжнародні трудові норми. МКП та ЄКП продовжуватимуть надавати допомогу профспілковому руху України і готові співпрацювати з українськими органами влади та своїм досвідом та аналізом зробити внесок у цей складний процес реформ, щоб економічний, соціальний та демократичний розвиток України приносив користь усім працівникам та членам їхніх сімей.

Міжнародний та європейський профспілковий рух не вагаючись буде й надалі мобілізовувати – у тому числі через відповідні механізми МОП та ЄС – підтримку українських працівників та профспілок для забезпечення дотримання в Україні міжнародних зобов'язань щодо прав працівників і профспілок, - йдеться у листі.

 

 Повний текст документу у додатку.

 

Федерація профспілок України,

Департамент міжнародних зв’язків