2021-09-21 12:16:29

ЗА РІВНІ ПРАВА ТА МОЖЛИВОСТІ

 

VII з”їзд профспілки працівників агропромислового комплексу України прийняв Резолюцію «Проблеми жінок, працюючих в агропромисловому секторі України» як програму дій на новий звітний період.

 Жіночий комітет Профспілки, на виконання положень Резолюції, в липні цього року затвердив Програму дій з гендерної рівності і протидії насильству на 2021-2022 роки. Серед інших завдань, передбачених планом дій, є проведення Жіночого форуму Профспілки. Такий Форум для ста жінок- спілчанок  планували зібрати перед з”їздом Профспілки, але завадила пандемія «COVID-19».

     Проте, завдяки тривалій плідній співпраці нашої Профспілки з Міжнародною організацією праці в Україні  та  Міжнародним профспілковим об’єднанням IUF, ми отримали можливість у 2021 році провести три Жіночих форуми у різних регіонах нашої країни.  Для всіх трьох визначили єдиний порядок денний «Безпечне робоче місце, виробниче середовище і трудова діяльність - основна місія профспілок!».

      Девізом Жіночого форуму стало просте слово, сказане слухачкою в Івано-Франківську. На запитання для групи: «Що треба робити, щоб просувати Профспілку?», її відповідь була простою: «Говорити з людьми!».

На перший погляд це  дуже просто, але як влучно!  Тому, «Говорити! – про зроблене, про наболіле, про майбутнє, про місце профспілки ...» стало акцентом всієї програми Форумів.

    Щиро, відверто, безпосередньоуже на двох форумах  слухачі обговорювали  спектр проблем і викликів, які  вкорінилися  у трудові відносини на місцях: нерівний доступ до професій через вік, соціальний статус, гендерну ознаку; низький рівень охорони праці, безпечності та гігієни виробництва; розрив в  оплаті праці за однакову виконану норму і обсяг робіт; процвітаючий мобінг, економічне, психологічне насилля та образи; емоційне вигорання на роботі , інше.

. Пізнавальним і корисним було спілкування з Ксенією Лепехою, психологом, тренеркою МОП, завідувачкою лабораторії профілактики медико-соціальних ризиків в сфері праці в ННДІПБОП.  Психосоціальна безпека робочого місця з акцентом на «COVID-19», стрес/дистрес і турбота про себе викликали чималу зацікавленість  в учасниць. Ми мали корисну  і продуктивну роботу.

     Надія Бурлака, Голова Жіночого комітету.