2021-10-21 11:07:02

СИСТЕМНА ПРАЦЯ НА СПІЛЬНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

 

Лідер профспілок також підкреслив позитивний момент того, що на національному рівні також  відновлюється соціальний діалог, Указом Президента Анатолій Кінах призначений головою Національної тристоронньої  соціально-економічної ради. Розпочинається робота з різних соціальних, трудових питань, які на часі, уже з врахуванням думки соціальних партнерів.

Своєю чергою звертаючись до учасників діалогу  заступниця голови Івано-Франківської ОДА  Людмила Сірко підкреслила, що це засідання ОТСЕР є дуже важливим, тому «що  ми всі тут зацікавлені в тому, щоб реалізувалася державна політика і в системі соціальної сфери і трудового забезпечення, а це включає і гідну оплату  праці, і створення робочих місць, і належні умови, безпечність праці. Такого містка як тристороння соціально-економічна рада не було в цьому діалозі. Вислів, який обраний для нашого засідання , а саме «Через соціальний діалог до гідної праці та добробуту людей» символізує все, і є ці три важелі, які можуть координувати наш рух – діяльність влади, роботодавців і профспілок. Від результативності цієї  співпраці залежатиме процвітання нашого регіону. Ми зацікавлені у впровадженні різних проектів нашого місцевого розвитку, вирішення проблемних питань. І цьому сприяє соціальний діалог», додала Людмила Сірко.

У порядку денному  засідання було два питання та їх обговорення учасниками діалогу. Перше питання – це підсумок роботи виконавчого комітету ОТСЕР за 2020-2021 роки, а також прийняття пріоритетів діяльності на 2022 рік. Доповіла керівник секретаріату, заступник начальника управління праці департаменту соціальної політики ОДА Олександра Гринів. Відзначивши позитивні напрацювання, доповідач серед іншого зазначила, що децентралізація та підвищення відповідальності територіальних громад має зараз значний вплив на соціальний діалог на місцевому рівні, але цей діалог «наразі не знайшов належної підтримки». Тому розуміючи його важливість «ми пішли шляхом популяризації в громадах самого соціального діалогу. Вже цього року було проведено  ряд зустрічей і круглих столів в шести територіальних громадах. Люди зацікавлені, і в нас тут велике поле діяльності  адже треба навчити тих працівників, ті сторони, які будуть залучені до діалогу. Це дозволить мати чітку картину проблематики на місцях і сприятиме їх вирішенню». Як зазначила пані Гринів, величезна робота проведена по гідній оплаті праці, зокрема в медицині і в гірських районах, легалізації існуючих робочих місць, це й допомога роботодавцям в часи непростих карантинних обмежень. «Ми внесли свої пропозиції до зміни законодавства на підтримку малого і середнього бізнесу, до порядку призначення і виплати субсидій та соціальних допомог по безробіттю, які були враховані законодавцями. Багато було пропозицій для підтримки бюджетної сфери та уникнення конфлікних ситуацій, які ми мали в області. Допомогли в цьому зустрічі партнерів з головою ОДА, з  фахівцями Національної служби посередництва та примирення в області». Цікава з погляду всеохопності найпроблемніших питань представлена соціальними партнерами  програма Пріоритетних напрямів ОТСЕР на 2022 рік.

По другому питанні порядку денного, а це власне  результат соціального діалогу, були виступи всіх трьох сторін. Від сторони органів влади виступила Ярослава Ульванська, від профспілкової сторони Володимир Уєвич, від роботодавців Василь Скригунець. Це був своєрідний майданчик дискусії про те, на що здатні соціальні партнери, коли вони об’єднані спільними інтересами, як чимало проблемних питань було вирішено і скільки їх ще чекає.  В ході обговорення було чимало виступів з місць, у яких були підняті питання  проведення тендерів, які не враховують інтереси місцевих виробників, складні питання реорганізації підприємств, зокрема Лісгоспів; питання впливу високих тарифів на цінову політику, дефіцит в області вугілля, що вплинуло на роботу Калуської ТЕС, яка простоює тощо. Кожне з проблемних питань взято ОТСЕР до розгляду і прийняття рішень .

Зокрема підготовлені два  Звернення до Верховної Ради  - « Про внесення змін до Закону України «Про оплату праці» та «Щодо визначення джерел фінансування гарантій мобілізованим до війська працівникам». Також свою відозву до ОТСЕР щодо цінової політики в державі підготувала обласна організація профспілки працівників харчової та переробної промисловості.  Підготовлено до підписання Меморандум подальшої співпраці  Ради профспілок області з Івано- Франківською ОДА.