2014-10-27 09:41:58

Наша консультації. ЩОБ УНИКНУТИ КОНФЛІКТІВ

Страйк це колективне і добровільне припинення роботи працівниками, невиконання ними своїх трудових обов’язків. Він визначається як крайній захід вирішення колективного трудового спору (конфлікту), коли всі інші можливості вичерпані в рамках примирних процедур. Така ситуація виникає тоді, коли власник уникає або відмовляється задовольняти їх вимоги.

        Часто на практиці попередній вступ у колективний трудовий спір (конфлікт) та у відкриті офіційно задокументовані суперечки із роботодавцем не відбувається. Основна причина пасивності є острах втрати робочих місць. недостатня правова поінформованість працівників та профспілок з механізмами застосування Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». Слід підкреслити, що конфронтації сторін можна уникнути, крім випадків, коли іншого виходу, як страйк, просто не існує. При цьому, дуже важливо правильно використати механізм впливу на роботодавця.

       Згідно чинного законодавства страйковий комітет або уповноважена особа повинні попередити роботодавця за 7 днів до початку страйку до його проведення. А якщо мова йде про безперервно діюче виробництво, то таке попередження слід зробити за 15 днів.

       Для поліпшення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах та організаціях Івано-Франківської області, відділення Національної служби посередництва і примирення (НСПП) веде превентивну діяльність з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та можливих акцій соціального протесту, страйків.

При цьому забезпечується взаємодія з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, профспілками, об’єднаннями роботодавців, власниками або уповноваженими ними органами, найманими працівниками з метою пошуку шляхів врегулювання розбіжностей на доконфліктній стадії.

                                                                  У.Бачинська,

                                               головний спеціаліст відділення

                                               НСПП в області