2022-01-20 10:33:51

212 мільйонів заборгували бюджетникам на Франківщині, найбільше — вчителям

 

“182,8 млн грн — це розмір одного місячного фонду. Це кричуща ситуація”, — сказала Ірина Мацькевич. Вона також назвала громади, в яких заборгованість у галузях, що фінансуються з міських бюджетів, перевищує 1 млн грн:

 

у Долинській територіальній громаді є заборгованість з освітньої субвенції — 12,9 млн грн;

у Галицькій громаді 6,5 млн грн боргують в усіх галузях;

у Верховинській громаді — 2,8 млн грн заборгованості в освітній галузі;

у Тлумацькій громаді — 2,5 млн грн заборгованості в усіх галузях;

у Витвицькій громаді — 1,6 млн грн боргу в усіх галузях, крім освітньої;

у Переріслянській громаді боргують 1,1 млн грн працівникам місцевого самоврядування та в галузі освіти.

Станом на 5 січня заборгованість працівникам бюджетних установ Івано-Франківської області склала 212,3 млн грн. Найбільше боргують освітянам — 169,1 млн грн, працівникам місцевого самоврядування — 21,9 млн грн, інших галузей — 21,2 млн грн.

За словами Ірини Мацькевич, основними причинами заборгованості з виплатами зарплат в області є порушення бюджетного законодавства з боку місцевого самоврядування та керівників бюджетних установ на місцях. Вона також нагадала, що у 2021 році із 62 громад Франківщини 18 не виконали бюджет.

Щодо заборгованості з освітньої субвенції директор департаменту освіти й науки облдержадміністрації Віктор Кімакович сказав, що вона є лише у Долинській громаді.

Також всі борги у Франківській громаді — це гроші місцевого бюджету. “Зараз ми аналізуємо всі бюджети освітньої субвенції. Кожна громада отримає дорожню карту для усунення перешкод, щоб не було заборгованості. На кінець 2021 року у нас не було жодної боргу з освітньої субвенції”, — розповів Віктор Кімакович.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Світлана Онищук доручила Віктору Кімаковичу проаналізувати стан виплат освітньої субвенції у кожній громаді області та доповісти їй. Вона також анонсувала нараду з головами громад стосовно цього питання.