2022-04-05 09:36:16

ФПУ: Сьогодні ми разом, ми згуртовані та працюємо на перемогу

 

Йшлося про солідарну підтримку України міжнародним профспілковим рухом, гуманітарну допомогу, яку надають профспілки людям, що опинилися в скрутному становищі, та сприяння їх працевлаштуванню.

Спікерами виступили: Григорій  Осовий, голова Федерації профспілок України, Олександр Рябко, голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України, Валерій Матов голова Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України, Тетяна Євдокимова, голова Сумської обласної ради профспілок, Микола Субота, голова правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ін..

Григорій Осовий детально розповів про діяльність ФПУ, її членських організацій на досягнення перемоги. Він зокрема зазначив, що із початку бойових дій профспілки роблять все можливе, щоб організувати працівників та забезпечити житєдіяльність країни, створити міцний тил, щоб допомогти фронту.

Так, профспілкові організації надали фінансову підтримку Збройних Сил України. Наприклад, Профспілка металургів на ці цілі направила 1 млн грн. Профспілка медиків перерахувала кошти у сумі 500 тис. грн. Львівським теркомом Профспілки вугільників перераховано 100 000 грн. Працівники РАЕС перерахували на рахунки ЗСУ та волонтерів, місцевої Спілки афганців майже 8,2 мільйони гривень.

Профспілка будівельників ухвалила рішення про перерахування місячного обсягу внесків на потребу армії та територіальної оборони. Центральний апарат ФПУ перерахував на допомогу ЗСУ одноденний заробіток. Івано-Франківщина надала допомогу у розмірі 5.6 млн.грн. Закарпатська Облпрофрада, профорганізації галузевих профспілок спрямували понад 4,1 млн. грн., в тому числі 128-ій Закарпатській гірсько-штурмовій бригаді - понад 1,3 млн. грн. Також фіндопомогу надали профорганізації Дніпропетровщини (437 тисяч грн), Рівненщини, Київщини та ін..

 

IMG 20220404 130352

 

Для того, щоб вчасно і дієво допомогти вимушено переміщеним членам профспілок та їхнім родинам, які прибувають із районів бойових дій, ФПУ налагодила роботу Гуманітарного штабу. Українські профспілки забезпечують людей їжею та житлом людей, у яких постраждали будинки, втрачено робочі місця. Голова ФПУ приділив увагу співпраці з міжнародними та європейськими профспілковими об’єднаннями,  професійними спілками Європи в питаннях надання допомоги потерпілим від війни українцям.

Так, за допомогою ЄКП було створено фонд солідарності, а також продовжено тиск на ЄС щодо санкцій проти рф і організації підтримки біженців. ФПУ при сприянні європейських колег: австрійських, польських, іспанських, італійських профспілок і профоб’єднань вже протягом місяця надає гуманітарну допомогу та фінансову підтримку. Таку допомогу отримали санаторно-курортні комплекси системи ПрАТ Укрпрофоздоровниця, які розміщують вимушених переселенців, готельні комплекси та туристичні бази системи ПрАТ Укрпрофтур. Фінансову підтримку для членів профспілок надано об’єднанням профспілок в тих регіонах, де йдуть запеклі бої, а саме:  профоб’єднанням Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської областей. Також надано гуманітарну допомогу санаторію «Антей» (Нові Санжари, Полтавської обл.) та КП обласний будинок дитини в Закарпатській області, профспілковим гуртожитком Федерації профспілок Волинської області, гуртожитком навчального центру «Побужжя» Федерації профспілок Хмельницької області.

Голова ФПУ наголосив, що допомога із-за кордону є додатковим компонентом, оскільки ФПУ має фонд солідарності, з якого ми використовуємо кошти на проведення солідарних акцій профспілок, але, наразі ці всі кошти ми вирішили спрямувати на допомогу війську, людям, які постраждали, і найбільш цього потребують. Ми є членською організацією Міжнародної конфедерації профспілок, а також членами Європейської спільноти – Панєвропейської регіональної ради. До цих організацій входять десятки мільйонів спілчан.

Ці поважні організації надають допомогу Україні, чинячи тиск на свої Уряди, щоб засудити агресію рф та позбавити її членства у міжнародній профспілковій спільноті.

Нам вже вдалося консолідувати зусилля та розглянути питання у адміністративній раді МОП та зібрати необхідну кількість голосів, щоб дати жорстку оцінку діям рашистів на нашій землі.

Ми також проводимо активну роботу, щоб у рамках МКП і ПЄЄР призупинити членство ФНП у цих міжнародних демократичних структурах, оскільки ця організація підтримала дії путіна в Україні. Це має отримати належну оцінку міжнародних партнерів. Не місце російським профспілкам у демократичних організаціях, які сповідують та захищають мир.  Ми координуємо нашу роботу з нашими партнерами по допомозі біженцям, в т.ч. і за кордоном. Зокрема, Європейська конфедерація профспілок виділила біля 500 тис. євро на підтримку вимушено переселених українців у країнах ЄС. Нам допомагають профспілки Польщі, Словаччини, вони надають предмети першої необхідності, і навіть тимчасове житло нашим землякам. Також допомагають профспілкові організації Молдови, Болгарії та ін..

 

Олександр Рябко розповів про діяльність підприємств гірничо-металургійного комплексу в умовах війни. Профспілка трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України надає допомогу ЗСУ та працює на захист прав працівників.

IMG 20220404 131636

За його словами, війна потребує міцного тилу і саме профспілки забезпечують надійний трудовий фронт.

 

Тетяна Євдокимова, голова Сумської обласної ради профспілок, поінформувала, що профспілки об’єднались із соціальними партнерами, надають допомогу бійцям тероборони, які боронять місто. Підтримують лікарів та усіх, хто самовіддано працює у надскладних умовах війни.

- Для людей важливо, що ми тут, поруч з ними, ми згуртовані і разом працюємо на перемогу, - наголосила вона.

 

Валерій Матов зазначив, що профспілки підтвердили свою згуртованість і здатність виживати навіть у таких умовах, шукаючі нові форми роботи. Атомники підтримують стабільний рівень виробництва електроенергії, забезпечують діяльність  енергоблоків  атомних станцій, забезпечують радіологічну безпеку на захоплених ворогом АЕС, зокрема, в м. Енергодарі та нещодавно звільненої від окупантів ЧАЕС.

 

Микола Субота поінформував, що з перших днів війни ФПУ відчинила двері для прийому переміщених осіб та біженців у 16 санаторіях ПрАТ "Укрпрофоздоровниця", а також інших профспілкових об’єктах, які надали тимчасовий притулок для майже 100 тис. осіб. У цих закладах зараз проживає понад 4,5 тис., зокрема   жінки з дітьми, люди похилого віку, а тепер і поранені під час війни, які проходять реабілітацію. М.Субота висловив особливу подяку працівникам санаторно-курорної системи.

Профспілки забезпечують людей їжею та житлом. За рішенням ГумШтабу, тимчасові переселенці з особливими потребами отримують допомогу безкоштовно, а інші люди, в т.ч. і члени профспілок, отримують знижку на проживання в санаторно-курортних закладах.

 

У ході пресконференції зазначалось, що профспілкові комунікації з переміщеними особами, біженцями проводяться через газету ФПУ «Профспілкові вісті», соціальні мережі в Фейсбуці, Телеграм, Пфофтелеграф, місцеві та регіональні ЗМІ, пресконференції, а також через особисті зустрічі.

 

У пресконференції взяли участь майже 70 профактивістів, вони відповіли на запитання представників ЗМІ та своїх колег.

 

Відеозапис пресконференції можна переглянути за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=EvImvaRxd8Q

 

 

Пресцентр Федерації профспілок України

 

 

Джерело:

https://www.fpsu.org.ua/256-holovna-novyna/22106-fpu-sogodni-mi-razom-mi-zgurtovani-ta-pratsyuemo-na-peremogu.html