2022-04-27 09:54:46

УКРАЇНА ТА УКРАЇНСЬКІ ПРОФСПІЛКИ ДАВНО ЗРОБИЛИ СВІЙ ВИБІР, ЯКИЙ ПОЛЯГАЄ У ПРИЄДНАННІ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ

 

Зустріч анонсував секретар ЗЄРР Антон Лєпік. Зокрема, він нагадав, що Лука Вісентіні відвідував Україну на чолі місії  глобальних профспілок 25-27 лютого 2020 року. Тоді, враховуючи тотальний перегляд трудового законодавства в Україні, на пропозицію Федерації профспілок України, Виконавчий комітет Європейської конфедерації профспілок  17 грудня 2019 року та 4-та Генеральна асамблея Загальноєвропейської регіональної ради МКП 16 грудня 2019 року прийняли рішення про направлення другої спільної місії в Україну для оцінки змін, що відбулися останнім часом у соціально-трудовій сфері, ознайомлення з ходом реалізації соціальної складової Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Лука Вісентіні  подякував Голову ФПУ за проявлену ініціативу та поінформував його щодо дій ЗЄРР та ЄКП на підтримку українських профспілок, зокрема ФПУ. Лука Вісентіні повідомив, що всю фінансову допомогу вони направляють головним чином через Фонд солідарності Міжнародної конфедерації профспілок. Крім того, ЄКП  безпосередньо перерахувала кошти і ФПУ. ЄКП головним чином спрямовує кошти на підтримку 4,5 млн.  українських біженців у країнах-членах ЄС, 50% яких знаходиться в Польщі. ЄКП докладає зусиль щодо забезпечення  вільного доступу українців до ринку праці, недопущення оплати  праці за нижчими тарифами, ніж для місцевої робочої сили, недопущення дискримінації як на робочих місцях, так і в місцях їх проживання, торгівлі людьми, адже 90% біженців становлять жінки і діти. За словами Луки Вісентіні, 100 тисяч українців з початку військових дій повернулися до України, щоб стати на її захист. Це призвело до дисбалансу робочої сили в ЄС. Разом з місцевими органами влади членські організації МКП докладають зусиль, щоб інтегрувати біженців. Дітям надається змога навчатися українською, а також вивчати мову країну, до якої вони в'їхали.  Генеральний секретар ЄКП запитав, що, на думку, української сторони вони би могли зробити для біженців?   

Лука Вісентіні також поінформував про політичні кроки, до яких вдається ЄКП, щоб підтримати Україну на шляху до отримання Україною статусу держави-кандидата. Він підкреслив, що ЄКП буде сприяти тому, щоб обіцянка Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про пришвидшену процедуру у зв'язку з цим, оскільки відносини України та ЄС є настільки розвинутими, що Брюссель не потребує відповідей, була виконана. Це сприятиме досягненню миру та недопущенню прийняття в Україні антипрофспілкової реформи, яку намагалися прийняти до початку війни. Він також наголосив, що до отримання Україною статусу країни-кандидата мають бути залучені і профспілки. Так, в наданні такого статусу прибалтійським країнам профспілки відігравали значну роль. У зв'язку з цим запропонував організувати зустріч керівників ФПУ та КВПУ  в Єврокомісії.

Він торкнувся питання відновлення післявоєнної України, в якій працюючи люди та члени їхніх сімей мають бути захищені. ЄКП, готова також допомагати в дослідженні питань, пов'язаних з військовими злочинами, а також злочинами проти людства. Завершуючи, Лука Вісентіні заявив, що  ЄКП хотіла би краще розуміти, як можна ще допомогли українським профспілкам, українським біженцям та Україні.

Голова ФПУ Григорій Осовий подякував ЄКП, МКП за надану допомогу та за готовність її посилити. Він зазначив, що членство в профспілках скоротилося в 2 рази, до двох мільйонів членів. Частина з них  втратила роботу. Чимало самозайнятих залишили свої робочі місця. Крім того, є й такі, які виїхали за кордон. В Україні відбувається релокація, переміщення, підприємств. Понад 100 з них змінило свою «прописку». А це призводить до проблем із забезпеченням житлом.

Голова ФПУ наголосив, що Україна та українські профспілки давно зробили свій вибір, який полягає у приєднанні до Європейського Союзу. Статус країни – кандидата сприятиме більш швидкому повоєнному відновленню країни. Адже для відбудові будуть потрібні величезні суми коштів. Коштів буде потребувати і відновлення діяльності профспілок на звільнених від окупантів територіях. У чотирьох    обласних територіальних організаціях внаслідок обстрілів пошкоджені приміщення. Кошти потрібні і для перезапуску роботи Академії праці, соціальних відносин і туризму. Підготовка профспілкових кадрів матиме велике значення для підвищення ефективності діяльності  профспілок. Академія потребує  партнерської організації, яка б взяла над нею шефство.

Що стосується зустрічі в Єврокомісії, то Григорій Осовий привітав цю пропозицію, враховуючи, що Україна має відповідати критеріям ЄС, зокрема в  сфері трудових відносин ті в соціальній  сфері. Крім того, враховуючи, що профспілки теж потребуватимуть надання допомоги, Григорій Осовий запропонував, щоб частина коштів, які надаються ЄС по лінії українського уряду, також виділялася  профспілкам. Це можна було би зробити через фонд солідарності ЄКП, який отримував би такі кошти, а потім пересилав їх українським профспілкам, звичайно, під контролем ЄКП.

Голова ФПУ проінформував колегу про роботу гуманітарного штабу ФПУ, якій був переміщений ближче до кордонів з ЄС. Користуючись нагодою, він подякував профспілкам Австрії, Італії, Польщі, Іспанії, які вже надіслали гуманітарну допомогу, а також ЄКП і МКП. Разом з тим він закликав ЄКП збільшити надання допомоги саме українській стороні, враховуючи, що більшу частину біженців доводиться облаштовувати в західних областях України, незважаючи на те, що постійно зростає та частина біженців, яка виїжджає  за межі України. ФПУ відкрила всі свої санаторії та бази відпочинку для біженців і при цьому не отримали ніякої допомоги від держави. Всі її об'єкти сплачують податки і працюють на безприбутковій основі.

Він попросив внести ясність, яка сума коштів може надійти українським профспілкам, щоб відповідно планувати гуманітарну діяльність.

Відповідаючи на пропозиції Голови ФПУ, Лука Вісентіні пообіцяв надати українським профспілкам третину від суми в 500 тисяч євро, яку вони вирішили надати на допомогу профспілкам країн, які приймають біженців. Що стосується ФПУ, то вона може розраховувати на отримання 100 тисяч євро на найближчу перспективу. Крім того, він пообіцяв сприяти виділенню коштів на допомогу по лінії ЄС, в тому числі профспілкам. На наступному тижні має відбутися зустріч в Єврокомісії, і це питання буде підняте перед представниками Єврокомісії.

Григорій Осовий подякував Генеральному секретареві ЗЄРР та ЄКП і запросив місію на чолі з ним  відвідати Україну.

Лука Вісентіні подякував за запрошення і  ще раз підтвердив організувати низку зустрічей для українських профспілок в Єврокомісії.

 

 

Пресцентр Федерації профспілок України

 

 

Джерело:

https://www.fpsu.org.ua/256-holovna-novyna/22208-ukrajina-ta-ukrajinski-profspilki-davno-zrobili-svij-vibir-yakij-polyagae-u-priednanni-do-evropejskogo-soyuzu.html