2022-04-28 09:18:25

28 КВІТНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ. «ДІЙМО РАЗОМ, ЗАРАДИ МИРУ І БЕЗПЕКИ В УКРАЇНІ»

 

У цей день більш ніж в ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

За оцінками МОП, щорічно у світі відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, і близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Кожен день у світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5000 працівниківа в рік ­– від 2 до 2,3 мільйона. Тому провідні світові експерти вже протягом трьх років поспіль закликають МОП включити охорону праці  до основоположних прав людини.

В Україні рівні виробничого травматизму і професійної захворюваності за останні 10 років значно знизились, але залишаються одними з найвищих у Європі. За даними Держпраці тільки за  час збройної агресії вже зареєстровано 110 нещасних випадків на виробництві, що підлягають спеціальному розслідуванню, в яких постраждав 191 працівник, у тому числі 115 - зі смертельним наслідком.

У звязку з воєнним станом і бойовими діями, можливості щодо проведення заходів з відзначення дня охорони праці в цьому році значно обмежені. Але  все ж профспілки спільно з  державними органами, роботодавцями запланували і реалізують такі заходи. Це зокрема вшанування памяті загиблих на виробництві працівників, інформаційно-роз’яснювальні кампанії: семінари, круглі столи, конференції, здійснення громадського контролю за дотриманням роботодавцями під час воєнного стану вимог законодавства з охорони праці на територіях, де не ведуться бойові дії.

Профспілки прагнуть  використати цей  і подальші дні для підвищення обізнаності працівників і роботодавців  щодо впровадження безпечної практики на робочих місцях, ролі, яку відіграють служби охорони праці, профспілки, дієвий соіальний діалог у цій  справі.  

В питаннях безпеки праці, як і в інших питаннях,  неможливо досягати якісних результатів без налагодження продуктивного соціального діалогу, який  не тільки сприяє вдосконаленню політики та стратегії у галузі охорони праці, а й допомагає швидше та з більшою ефективністю їх реалізовувати. Тому система охорони праці в Україні може бути надійною за умови конструктивної участі  у її створенні і підтримці з боку Уряду, роботодавців, професійних спілок.

Ще рік назад  в Україні були значні проблеми з веденням соціального діалогу в т.ч. і у сфері  охорони праці. Державою і роботодавцями ігнорувалася співпраця з профспілками, мали місце факти прийняття і скасування нормативно правових актів без узгодження з представниками працівників.

Наразі  ситуація змінилася, особливо після того, як  у другій половині 2021 року була відновлена робота Національної тристоронньої ради, при якій була утворена і запрацювала тристороння робоча група  з узгодження позицій сторін щодо законопроєкту Мінекономіки «Про безпеку і здоровя працівників на роботі». Результатом її роботи   стало у певній мірі зближення позицій соціальних партнерів щодо змісту ряду його положень. Головним завданням профспілок при узгодженні цього надзвичайно важливого законопроєкту стало недопущення зниження існуючих рівнів законодавчого захисту прав працівників на безпечеі і здорові умови праці. Через війну робоча група тимчасово зупинила свою роботу, але надіємось що скоро вона відновиться.

Нині відбувається тісна співпраця  фахівців з охорони праці  ФПУ з Держпраці у питаннях безпеки і здоровя працівників. Зокрема вони беруть участь у підготовці Національного плану дій  в частині попередження виробничого травматизму і професійних захворювань, спільно з фахівцями членських організацій ФПУ підготували і надали Держпраці низку пропозицій щодо удосконалення Порядку  розслідування нещасних випадків в умовах воєнного стану, Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, підготували звернення СПО обєднань профспілок до Уряду щодо розблокування діяльності державної  інспекції праці у сфері безпеки і здоровя працівників у період військового стану з метою посилення профілактики травмування і загибелі працівників у цей важкий і сповнений нових небезпек періол, поширюють на сайті ФПУ і у Фейсбуці  актуальні рекомендації Держпраці і МОЗ для працівників і роботодавців, взяли активну участь в межах компетенції  у підготовці відповідей на питання офіційної анкети щодо вступу України до ЄС.

Щоденно наші  доблесні воїни на фронті  ведуть запеклу боротьбу  з ворогом, захищаючи  Україну і її народ . Українці, які продовжують працювати в цей час є  воїнами  трудового економічного фронту, які  також наближають  Перемогу України. І перші і другі воїни потребують підтримки і уваги з нашого боку.

Отож працюємо кожен на своєму місці  заради миру і безпеки, заради наближення того часу, коли залишиться лише  один – трудовий фронт.

Василь Андреєв,

заступник Голови ФПУ, Голова Профспілки працівників будівництва і будівельних матеріалів