2022-05-03 09:11:13

НАБРАЛИ ЧИННОСТІ ЗМІНИ ДО ПЕНСІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ДОСТРОКОВОГО ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСІБ ПЕРЕД ПЕНСІЙНОГО ВІКУ ТА ІНДЕКСАЦІЇ ПЕНСІЙ

 

Дострокова пенсія за 1,5  роки до досягнення пенсійного віку також призначатиметься особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи роботодавця у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я, у порядку,  визначеному Кабінетом Міністрів України (п. 7 частини 1 ст. 115 Закону №1058).

Запроваджується дострокове пенсійне забезпечення матерям (у разі їх відсутності – батькам) тяжко хворих дітей (хворих на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги), яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку (пункт 3 частини 1 ст. 115 Закону №1058).

Законом запроваджується щорічна індексація всіх пенсій, в т.ч. державним службовцям та науковцям, та встановлено термін її проведення – з 1 березня. Порядок проведення індексації пенсій визначатиметься Кабінетом Міністрів України, з урахуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до частини другої ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Закон у цій частині, незважаючи на те, що основна частина його норм набрала чинності з 30.04.2022 р.,  застосовуватиметься з 1 березня ц.р. 

Урегульовано питання зарахування до страхового стажу для призначення пенсії депортованим особам, які знаходилися на спецпоселенні (період якого визначається з моменту депортації до моменту зняття режиму спецпоселень включно), періоду роботи на спецпоселенні, у потрійному розмірі (за рахунок Державного бюджету України), (частина 4 ст. 24 Закону №1058).

З 1 жовтня 2022 р. набирають чинності норми щодо підвищення мінімальних розмірів пенсій по інвалідності, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (ст.. 22 зазначеного Закону).

          Законом також урегульовано інші питання у сфері пенсійного забезпечення. Ознайомитися із його повним текстом можна за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2040-20#Text

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ