2014-11-13 15:20:39

Не заржавіли шаблі буровецькі

А вона, така потрібна нам нафта, завжди на «вістрі» долота. Знайти її в земних надрах можуть лише досвідчені бурильники- «вертачі». Вміння «бачити» крізь надра приходить до буровиків лише завдяки рокам наполегливої праці. А її (обсягів буріння) – все менше. Те, що робиться з українським бурінням, слід також прирівняти до агресії економічної, але від того не менш загрозливої для нашої держави. Починаючи з 2007 року Івано-Франківська обласна профорганізація та профком Прикарпатського управління бурових робіт кожному новому Президенту, кожному черговому Прем’єр-міністру намагаються довести, що без буріння -  ні нафти, ні її супутнього джерела енергії – газу, Україні не бачити.

Але всі можновладці на словах підтримуючи аргументи профспілки, на ділі не роблять нічого, щоб  мотивувати збільшення інвестицій в буріння. Здавалось, що прикро справджене «чорне» профспілкове пророцтво про падіння нафтогазовидобутку через руйнацію буріння змінить ситуацію. Дзуськи. Новітні реформатори – «камікадзе» через вже розпущений старий парламент ввели таку ренту, що й харакірі не треба.

Віримо, що нові депутати хоч трохи «послаблять зашморг», а поки що трудові колективи ПАТ «Укрнафта» щоденно, погодинно, попри «сніг і вітер» несуть трудову вахту, відкриваючи нові горизонти.

Так, напередодні професійного свята, буровики Прикарпаття зробили Україні неоціненний подарунок – нове родовище з величезними покладами нафти, завдяки якому можна задовільнити потреби практично всієї Західної України, (принаймі, так запевнили журналістів Дрогобичінфо начальник НГВУ «Бориславнафтогаз» Ігор Михайлишин та головний інженер Прикарпатського УБР Тарас Кушнір (на фото).

Розробка нафтового родовища відбувалась у складних геолого-технологічних умовах. Однак, за три місяці нафтовики пробурили земну поверхню до нафтоносних пластів на глибину 1500-1700 м, хоча у більшості випадків нафта залягає набагато нижче. Нова, можна сказати, ювілейна (бо за № 100) свердловина на Новомославецькому родовищі є першою в Карпатах з горизонтальним закінченням стовбуру, завдяки чому нафту можна добувати у великих об’ємах. На втіху нафтовиків, нафта з цього родовища є відмінної якості, з мізерним вмістом сірки і парафіну (до 7%).

Що ж, прикарпатські  буровики вкотре довели свій високий професіоналізм, лише б тільки палиці ніхто не пхав  в колеса.

А профспілки отримала нову мотивацію своєї хронічної битви за українське буріння та нафтовидобуток.   Хочеться вірити, що реформи, які так красно обіцяли кандидати до нового парламенту, врешті решт торкнуться і вітчизняного нафтогазовидробутку, збільшення продукції якого є кращим інструментом боротьби з Росією, ніж будь-яка зброя.                                                            

         

Прес-центр Івано-Франківської обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості.