2022-05-20 17:20:24

ЩОБ НЕ ВТРАТИТИ ПІДПРИЄМСТВА

 

У порядку денному обговорили  хід виконання   рішень координаційного комітету сприяння зайнятості населення Івано-Франківської області від 09.12.2021 року, про що доповів Василь СКРИГУНЕЦЬ - заступник голови-виконавчий директор обласного об’єднання організацій роботодавців, співголова координаційного комітету. Про порядок надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 р.№331 розповів Василь ЦИМБАЛЮК – директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості. Він також продовжив свою доповідь з питання - Про ситуацію щодо створення умов виробничої діяльності для підприємств, переміщених з території України, де ведуться бойові дії та є загроза бойових дій та організації роботи з якісного і оперативного підбору кандидатів з числа зареєстрованих безробітних та шукачів роботи з метою працевлаштування на зазначені підприємства. З цього питання виступили також керівники районних філій центру зайнятості, в чиї Територіальні громади також переміщені підприємства, зокрема з Тисмениці, Надвірної, Долини, Івано-Франківська тощо.

Підписано Меморандум про співпрацю Івано-Франківського обласного центру зайнятості  та  ГО «Асоціація регіонального розвитку Прикарпаття».

Жваву дискусію викликало порушене профспілками області питання - Про ситуацію, що склалася на ПрАТ «Сегежа Оріана Україна» в Калуші. З інформацією виступив в.о. Голови Ради профспілок області Володимир Уєвич та голова обласної організації профспілки працівників хімічної та нафтохімічної промисловості Ігор Бабій.

До відома: 75 % акцій компанії належить ТОВ «БМ Проект» -резиденту Росії.  21 червня 2018 року Указом Президента України ТОВ «БМ Проект» включено до числа юридичних осіб, щодо яких застосовано санкції. ПрАТ «Сегежа Оріана Україна»на даний час  не може здійснювати закупівлю сировини для виробництва продукції, оплачувати комунальні платежі та проводити інші фінансові операції, оскільки постановою Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року зупинено здійснення всіх видаткових операцій ПрАТ «Сегежа Оріана Україна». За цих обставин на підприємстві запроваджено простій, а з 14 червня заплановано вивільнення всіх працівників. Тим часом це підприємство є одним з бюджетоформуючих підприємств Калуської територіальної громади. На підприємстві працюють 133 працівники.

З метою захисту національних інтересів України, збереження унікального виробництва, забезпечення прав і гарантій громадян України сторони соціального діалогу прийняли текст Звернення до Кабінету Міністрів України та Ради Національної безпеки й оборони  - Про примусове вилучення пакету акцій ПрАТ «Сегежа Оріана Україна», який належить ТОВ «БМ Проект»- резиденту російської федерації.

Від сторони влади ці два Звернення підписала заступник голови облдержадміністрації – ОВА- Людмила СІРКО, від профспілкових об’єднань Володимир УЄВИЧ, від об’єднань роботодавців Василь СКРИГУНЕЦЬ.

Людмила СІРКО також підтримала ініціативу профспілок, з якою виступила  голова обласної організації профспілки працівників харчової та харчопереробної  промисловості  Надія БУРЛАКА - про  актуальність відновлення кількох державних підприємств області, зокрема хлібокомбінату, кондитерської фабрики та 63-го заводу. З цього питання вирішено провести додаткові слухання, вивчення питання із залученням найвищих органів влади.

Щодо підприємств, які переїхали на Прикарпаття з окупованих території та тих, де ведуться бойові дії, то таких підприємств на Прикарпатті наразі є 40; 80 роботодавців скористалися компенсаціями держави за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Зараз на обліку в обласному центрі зайнятості перебувають 1900 внутрішньо переміщених осіб в пошуку роботи. 310 вже працевлаштовані. ЦЗ має 900 вакансій.

Обговорено найскладніші  проблеми, які вирішує влада в цей непростий час. З цього питання виступила Людмила СІРКО.