2014-11-17 10:52:35

Стан ринку праці та найближчі перспективи

За офіційними даними Державної служби зайнятості України, кількість зайнятих, які працювали  у неформальному секторі економіки  у І півріччі 2014 року становила 4,6 млн. або 24,8% від загальної кількості зайнятого населення. За оцінками Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, близько 145 млрд. грн. річного фонду оплати праці обертається у «тіні», а щорічні втрати бюджету та соціальних фондів від нелегальної зайнятості перевищують 90 млрд. грн.

Середньооблікова кількість штатних працівників. В цілому по Україні у вересні 2014 року становила 8 млн. 813 тис. осіб та, у порівнянні з відповідним періодом 2013 року, скоротилася на 842 тис. осіб.

З метою збереження трудових колективів роботодавці вдаються до застосування неповної зайнятості, чисельність таких працівників зросла на 12,1% у порівнянні з відповідним періодом минулого року та становить 8,6% штатних працівників (всього майже 780 тис. осіб). Зростання працюючих у скороченому режимі відбулося у переважній більшості регіонів.

Поступово зростає чисельність безробітних, що звертаються за допомогою у працевлаштуванні до державної служби зайнятості. Якщо в цілому з початку року обсяги реєстрації безробітних є майже на рівні минулого року, то у жовтні, внаслідок поглиблення негативних процесів на ринку праці, чисельність осіб, які отримали статус безробітного, зросла порівняно з вереснем на 18%. У жовтні, порівняно з вереснем, чисельність осіб, яким призначили допомогу вперше, зросла на 21%. Зростання відбулося у всіх регіонах. Також, з початку року заявлено про заплановане масове вивільнення 180 тис. працівників.

Разом з тим, шанси знайти роботу обмежуються внаслідок скорочення попиту на робочу силу. Так, кількість вакансій у службі зайнятості на кінець вересня скоротилася на 35% у порівнянні з відповідною датою минулого року.

Внаслідок цього, на одне вільне робоче місце претендує 8 шукачів роботи. А в деяких регіонах – 20-23 особи на одне вільне робоче місце.

Безробіття набуває не стільки масовий, як затяжний характер, стає глибшою сегментація ринку праці та погіршується становище соціально вразливих соціальних груп, частина малого бізнесу йде в тінь, неформальний сектор стає масивнішим, сповільнюється створення додаткових робочих місць. Внаслідок цього загострюються соціальні ризики, які потребують відповідного захисту та страхування. Відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України макропоказників економічного та соціального розвитку рівень безробіття у 2015 році може зрости до 10,2% (у 2009 році він складав 8,8%).

Отже, зважаючи на досить непросте становище ринку праці, виникає потреба запровадження додаткових стимулів для роботодавців щодо збереження існуючих та створення нових продуктивних робочих місць а також щодо стимулювання активності працівників.

Департамент виробничої політики та колективно-договірного регулювання